(FOTO/VIDEO) Robotul care culege fructe! Eve le recunoaște pe cele coapate

10 Iun. 2021, 11:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Iun. 2021, 11:26 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Inginerii din Australia au creat un robot care recunoaște fructele coapte. La moment, Robotul Eve este la etapa finală de testare și urmează să fie comercializat.

Mașinăria este dotată cu propriul sistem de acționare electrică și se poate mișca cu ușurință pe un rând de pomi fructiferi. O cameră foto analizează copacii, ceea ce-i permite să identifice fructele coapte, scrie Future Farming.

De asemenea, robotul este echipat cu o rețea neuronală care îi permite să învețe, astfel, în timp, își va perfecționa abilitățile. Există o persoană care o monitorizează pe Eve tot timpul. Dacă robotul nu știe cum să procedeze, aceasta o ghidează. Astfel, Eve învață și altă dată știe ce trebuie să facă.

Pentru moment, robotul poate să culeagă mere și portocale. Funcționează cu un tub de aspirație care deplasează roada până la coșul de depozitare.

Fructele sunt culese fără a fi deteriorate, de asemenea roboțelul poate să muncească în orice condiții meteo, precum și ziua sau noaptea. Viteza de muncă se estimează a fi aproximativ aceeași cu cea a unui om.

„Dar avantajul unui robot este că poate funcționa 24/7, iar un om trebuie să facă pauze”, explică resprezentanții companiei.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sunt factorii determinanți care au favorizat această creștere. Unul dintre sectoarele care a înregistrat o creștere economică de 6,5 % este cel IT.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNS, sectorul IT a înregistrat o creștere de 6,5 %.

Evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct în care operează rezidenții parcului virtual  „Moldova IT Park” etc.