Frica de Rusia se întinde necruțător: O țară NATO din estul Europei vrea să găzduiască arme nucleare

04 Iul. 2023, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2023, 05:48 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin din Ucraina declanșat în urmă cu mai bine de 16 luni a schimbat strategia de securitate de pe bătrânul continent și a provocat multă teamă în statele din apropierea Rusiei. Acum, o țară NATO din estul Europei, Polonia vrea să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, în contextul în care președintele rus a trimis astfel de focoase în Belarus.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki spune că țara sa dorește să se alăture programului NATO de partajare a armelor nucleare. Acesta este un răspuns direct la desfășurarea de către Rusia a unora dintre propriile sale arme nucleare în Belarusul vecin, potrivit The Drive.

Polonia continuă cu un efort masiv de reînarmare convențională, care a fost accelerat în urma invaziei ruse a Ucrainei de anul trecut. Prim-ministrul Morawiecki și-a făcut remarcile despre dorința Poloniei de a deveni parte din acordurile NATO de partajare a armelor nucleare, ca răspuns la o întrebare la o conferință de presă de la Uniunea Europene, la Bruxelles, Belgia.

„Decizia finală va depinde de partenerii noștri americani și NATO. Ne declarăm voința de a acționa rapid în această chestiune”, a spus Morawiecki, potrivit Polesat News. „Nu vrem să stăm cu mâinile în brațe în timp ce [președintele rus Vladimir] Putin escaladează tot felul de amenințări”.

Putin a declarat la începutul acestei luni că armele nucleare rusești au început să sosească în Belarus ca parte a unui acord pe care cele două țări l-au încheiat vara trecută. Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a declarat la începutul acestei săptămâni că o parte „semnificativă” din numărul total de muniții nucleare pe care Rusia intenționează să le plaseze în națiunea sa a ajuns acum.

Conform declarațiilor anterioare ale lui Putin și Lukașenko, aceste arme sunt un amestec de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M cu capacitate nucleară și bombe nucleare aruncate din aer, pe care Forțele Aeriene din Belarus susțin acum că sunt capabile să le folosească.

Nu este prima dată când autoritățile poloneze își declară public interesul de a se alătura programului NATO de partajare a armelor nucleare, în lumina deciziei Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus.

„Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la programul de partajare nucleară”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în octombrie. „Am discutat cu liderii americani dacă Statele Unite iau în considerare o astfel de posibilitate. Problema este deschisă”.

În aceeași lună, NATO a efectuat exercițiul anual al său de descurajare nucleară, Steadfast Noon, care include exersarea punerii în aplicare a planurilor de partajare a armelor nucleare ale alianței.

În octombrie anul trecut, Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a estimat că aproximativ 100 de bombe nucleare B61 în total erau răspândite în șase baze din Europa, în cinci țări – Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia. Astfel există 15 B61 în Belgia, la baza Kleine Brogel, 15 B61 în Germania, la Buchel, 20 la Aviano și 15 la Ghedi, ambele în Italia, 15 în Țările de Jos, la Volkel și 20 la Incirlik, în Turcia.
Cele mai apropiate focoase nucleare de România sunt cele de la Aviano din Italia, care sunt la aproximativ 1070 de kilometri de București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău