Furt de petrol fără precedent. Hoții au construit o conductă de 4 kilometri, nedetectată timp de 9 ani

06 Oct. 2022, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2022, 12:42 // Actual //  MD Bani

Oficiali din Nigeria au descoperit o conductă ilegală care a fost conectată la una dintre principalele terminale de export de țiței în mare care a operat nedetectată timp de 9 ani, a spus șeful companiei petroliere de stat NNPC LTD, potrivit Reuters.

Conexiunea de 4 kilometri de la terminalul de export Forcados, care de obicei exportă în jur de 250.000 de barili de petrol pe zi, în mare a fost găsită în timpul unui control al furturilor în ultimele șase săptămâni, a declarat marți directorul executiv NNPC, Mele Kyari, în fața unei comisii parlamentare.

„Furtul de petrol în stat a avut loc timp de peste 22 de ani, însă dimensiunea și rata la care a ajuns în ultima vreme este fără precedent”, a spus Kyari într-o înregistrare audio a ședinței, consultată de Reuters.

Hoții deseori sparg conducte aflate pe uscat pentru a sifona țiței fără a fi detectați în vreme ce instalațiile continuă să opereze, însă o conductă ilegală în ocean este foarte neobișnuită și sugerează o operațiune mai sofisticată de furt.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Operatorul Forcados, SPDC, o subsidiară locală a Shell, nu a oferit la data publicării informațiilor de către Reuters un comentariu.

Nigeria, de obicei cel mai mare exportator de țiței din Africa, pierde posibile venituri de pe urma a aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi, a spus Kyari, în contextul în care o parte este furat iar companiile petroliere suspendă activitatea pe anumite câmpuri și nu alimentează conductele sparte de hoți.

Drept rezultat, exporturile de țiței au scăzut sub un milion de barili pe zi în august pentru prima dată din 1990 până în prezent, privând Nigeria de fonduri cruciale.

Încărcările de la terminal au fost oprite de când o scurgere a fost găsită pe 17 iulie la un furtun submarin pus la terminal. Shell a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă ca încărcările să fie reluate în a doua jumătate a lunii octombrie.

În august, NNPC a încheiat contracte cu companii inclusiv cele deținute de foști militanți pentru a stopa furtul de țiței.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!