GALERIE FOTO Mașinile ARENA AUTO FEST 2023: Noul BMW XM va fi la eveniment

20 Iun. 2023, 09:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Romaniuc Victoria
20 Iun. 2023, 09:38 // Au Bani //  Romaniuc Victoria

Dragi prieteni, după cum probabil ați auzit, în zilele de 24 şi 25 iunie AutoBlog.MD organizează ARENA AUTO FEST 2023 – cea mai mare expoziție auto din Moldova! Iar pentru că a rămas mai puţin de o săptămână până la eveniment, dorim să vă informăm despre câteva atracții mai speciale care vor putea fi văzute în standurile amenajate.

Dacă încă nu ai avut ocazia să vezi noul BMW XM pe viu, atunci ARENA AUTO FEST 2023 va fi cel mai potrivit loc pentru a face asta! SUV-ul brutal al celor de la BMW va fi expus pe lângă alte maşini de performanţă, business sau electrice din gama mărcii!

XM este unic în felul său pentru că nu aseamănă cu nimic altceva din portofoliul BMW. Are peste cinci metri lungime şi peste doi metri lăţime, practic 2.8 tone şi jante masive de până la 23 inchi. Designul exterior şi interior este complet original, în afară de cel mai nou Live Cockpit Professional. Nu de alta, dar acest automobil a fost realizat cu forţele proprii de către BMW M pentru a marca aniversarea a 50 de ani de la înființarea diviziei sportive.

Sub capotă are un sistem de propulsie electrificat – M HYBRID – cu un V8 de 4.4 litri la bază. Are să ofere în total 653 CP şi 800 Nm. Mastodontul poate face 0-100 km/h în 4.3 secunde, atinge o viteză maximă de până la 270 km/h şi rula doar cu energie electrică pe o distanţă de aproape 90 km. Puţine opţiuni pot fi selectate pentru că are multe dotări standard, gen suspensie M Professional adaptivă cu stabilizatori activi, direcţie pe puntea din spate, frâne M Sport şi altele.

În Republica Moldova preţul de start pentru BMW XM este de 129.100 de euro (versiunea 50e). Cea cu 653 CP costă minimum 172.000 de euro, iar topul de gamă LABEL RED – 199.500 de euro.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău