Nvidia se alătură clubului companiilor de trilioane de dolari

20 Iun. 2023, 09:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2023, 09:43 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

De când Nvidia a dezvăluit cât de mult (și cât de curând) se așteaptă să obțină profit din hiperbolizarea AI, producătorul de cipuri a fost pe valul euforiei investitorilor.

Având un câștig de peste 300 de miliarde de dolari în capitalizarea de piață (date disponibile la 24 mai), Nvidia s-a alăturat oficial săptămâna trecută clubului exclusivist al companiilor cu valoare de piață de un trilion de dolari, când prețulper acțiune s-a închis la 410,22 dolari, ridicând capitalizarea de piață la 1.013 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 200% față de valoarea înregistrată la  începutul anului, de 350 de miliarde de dolari, când sentimentul în jurul Nvidia era departe de a fi euforic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

O mare parte din creșterea valorii companiei este determinată de perspectivele AI, care încă nu s-au materializat. Faptul că prețul acțiunilor include deja valoarea estimată a rezultatului implementării AI înseamnă limitarea potențialului pentru creștere ulterioară a valorii companiei.

Potrivit Statista, există un risc semnificativ de scădere, pentru că unii analiști consideră că Nvidia este supraevaluată, iar argumentul pentru aceasta este că investitorii s-au lăsat purtați de hiperbolizarea AI.

Nvidia nu este singurul membru al clubului de trilioane de dolari care atinge cote maxime ale valorii de piață în aceste zile. Apple și Microsoft – acesta din urmă beneficiar și el al boom-ului AI, au atins noi maxime istorice joi. Ambele companii se apropie de o evaluare de 3 trilioane de dolari, lucru care ar fi fost de neconceput acum câțiva ani.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău