Gavrilița majorează în vorbe producția de energie regenerabilă. Pe cei locali îi ignoră

19 Ian. 2023, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2023, 15:25 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu membrii delegației Comisiei pentru afaceri externe din Polonia, a declarat că vrea să majoreze producția de energie regenerabilă la 30%.

Șefa Executivului s-a referit la planurile de consolidare a sectorului energetic al țării noastre și a reiterat necesitatea de a conecta Republica Moldova la mecanismele UE de procurare a gazelor naturale, care ar permite o mai bună gestionare a crizei energetice. De asemenea, Natalia Gavrilița a vorbit despre proiectele Guvernului  de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile, în acest sens fiind ajustat cadrul legal și create premise favorabile pentru investiții în sector.

„Dacă în luna octombrie 2022, Republica Moldova era dependentă în proporție de 100% de livrările gazului din Federația Rusă, în prezent acest indicator a scăzut considerabil. Am reușit să creăm stocuri suficiente, pentru a suplini necesarul de gaze naturale pentru această iarnă. Pe termen mediu, ne propunem să finalizăm proiectul de interconectare energetică cu România și să creștem producția de energie regenerabilă de la 3% la 30%”, a menționat premierul.

Recent, Veaceslav Moldovan, administrator ML Energy-Group declara că producătorii de energie regenerabilă nu pot vinde operatorului de stat Energocom energia pe care o produc.

„Avem 62 de deținători de licență, dintre care activează doar 6. Doi sunt cei reglementați, iar patru – nereglementați. Acum, exporturile s-au interzis, ce este logic pentru situația de alertă în sectorul energetic. Dar, în același timp, nimeni nu cumpără energia electrică produsă pe intern. Este vorba de birocrație care limitează vânzările de curent către stat”, susține Moldovan

Potrivit strategiei energetice votată la Guvern, autoritățile vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău