Gazoductul speranței lui Putin se lovește de zidul chinez

07 Mai 2025, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 14:54 // Actual //  Ursu Victor

În timpul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, liderii Chinei și Rusiei au convenit să reia discuțiile privind construcția controversatului gazoduct „Puterea Siberiei-2”. Deși Vladimir Putin încearcă de ani de zile să convingă Beijingul să achiziționeze suplimentar 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual, discuțiile s-au blocat constant, mai ales din cauza pretențiilor Chinei privind un preț echivalent cu cel practicat pe piața internă rusească, scrie Bloomberg.

Totuși, potrivit agenției Bloomberg, în contextul actual al războiului comercial dintre SUA și China, Beijingul ar fi gata să negocieze un preț mai apropiat de cel al gazului livrat în prezent prin gazoductul „Puterea Siberiei”. Această flexibilizare vine în momentul în care China a renunțat practic la achiziția de GNL american, iar Rusia caută cu disperare să înlocuiască piața europeană pierdută.

Proiectul „Puterea Siberiei-2” ar urma să transporte gaze din zăcământul Iamal, anterior destinat Europei, până în China, via Mongolia. Totuși, partea chineză insistă ca ruta să fie directă, similară cu „Puterea Siberiei 1”, care funcționează din 2019 și atinge o capacitate de 38 miliarde metri cubi pe an.

În ciuda reluării discuțiilor, nu este așteptată semnarea vreunui acord în timpul actualei vizite, spun sursele Bloomberg. În 2023, președintele Gazprom nici măcar nu l-a însoțit pe Putin la Beijing, un gest considerat simbolic pentru scepticismul Chinei față de așa-zisul „parteneriat fără limite” cu Moscova.

Între timp, Gazprom se confruntă cu o criză financiară majoră: exporturile în Europa și Turcia ar putea scădea la 40 miliarde metri cubi în 2025 (față de peste 150 miliarde înainte de invazia Ucrainei). În plus, UE intenționează să renunțe complet la gazul rusesc până în 2027, accelerând astfel declinul companiei. Estimările indică faptul că în perioada 2025–2034, Gazprom va acumula un deficit bugetar de 15 trilioane ruble (aproape 179 miliarde dolari).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA