Gazprom joacă tare: Una declară și alta fumează

19 Oct. 2021, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Concernul rus Gazprom nu a rezervat volume suplimentare de gaz pentru Europa, care ar urma să tranziteze teritoriul Ucrainei în luna noiembrie. Anterior, gigantul rus a refuzat să suplinească volume de gaz din luna septembrie și octombrie, deși în luna mai a cumpărat toate volumele de tranzit prin Ucraina într-un volum de 15 mil. metri cubi în 24 de ore, potrivit platformei ungare RBP, citată de RiaNovosti.

Volumul total de gaz licitat s-a ridicat la 9,8 milioane de metri cubi pe zi. Compania rusă de stat a refuzat să majoreze volumele de tranzit prin Ucraina în luna octombrie, iar în luna septembrie volumul de gaz rezervat a constituit doar 650 mii metri cubi/zi, ceea ce constituie 4% din totalul volumului pe care Gazprom, la rezervat din mai până în august – 15 mil. metri cubi/24h.

Conform contractului încheiat pentru o perioadă de cinci ani dintre Gazprom și Ucraina privind tranzitul de gaze și semnat în 2019, compania rusă a garantat Ucrainei pomparea a 65 de miliarde de metri cubi de metan în primul an și 40 de miliarde în următorii patru. Adică, anul acesta, Gazprom ar trebui să tranziteze prin Ucraina aproximativ 109 milioane de metri cubi pe zi. În ciuda acestui fapt, luna aceasta volumul este cuprins între 85 și 89 de milioane de metri cubi, iar volumul a scăzut de la 1 octombrie din cauza transportului de gaz către Ungaria pe o nouă rută – prin conducta de gaz Turkish Stream.

La 13 octombrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin declara că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz, și a respins acuzațiile că țara sa folosește exporturile de energie ca instrument politic.

Putin a declarat că Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale și a spus că Moscova este gata să crească exporturile de gaze, deși nu a spus cum, când și pe ce rute.

Rusia s-a bazat multă vreme pe rețelele de conducte din Ucraina pentru a furniza gaze în Europa. Dar în ultimii ani Moscova a construit conducte de ocolire – Turk Stream, pe sub Marea Neagră și Nord Stream, sub Marea Baltică. O a doua conductă sub Marea Baltice, Nord Stream 2, care este gata și așteaptă aprobarea autorităților de reglementare germane, va crește semnificativ volumul de gaz rusesc furnizat către Europa.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 12:29
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Feb. 2023, 12:29 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat prețul carburanților pentru pentru perioada 4-6 februarie 2023. În weekend, carburanții își continuă ieftinirea.

Potrivit informațiilor, în weekend, 4-6 februarie, benzina se va ieftini cu 0,06 lei și motorina cu 0,23 lei.

Mai exact, litrul de benzină va costa 25,57 lei, iar litrul de motorină 24,49 lei.

Prețul carburanților pentru 4-6 februarie 2023

De menționat că, de la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere. Așadar, ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău