Gazprom oprește pentru 10 zile fluxul de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere

11 Iul. 2022, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iul. 2022, 13:27 // Actual //  bani.md

Cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc în Germania a început luni lucrările de întreținere anuale, estimate să se întindă pentru o perioadă de 10 zile.

În acest context, guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Conducta Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaz din Rusia în Germania sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere vor fi desfășurate în perioada 11-21 iulie.

Operatorul Nord Stream AG a confirmat că oprirea a început, așa cum era planificat, la ora 06:00 CET.

În ultimele luni, gigantul energetic din Rusia a redus deja cantitatea livrată prin Nord Stream 1 în Europa la aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei, invocând motive tehnice, în special întârzierea returnării echipamentelor reparate de către compania germană Siemens Energy în Canada.

Europa se teme, astfel, că Rusia ar putea extinde lucrările de întreținere pentru a restricționa livrările de gaze, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și agravând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

„Pe baza modelului pe care l-am văzut, nu ar fi surprinzător acum dacă se va găsi un mic detaliu tehnic și apoi ar putea spune „acum nu mai putem activa”, a declarat Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în cadrul unui eveniment desfășurat la sfârșitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile conform cărora Rusia folosește petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, declarând că lucrările de întreținere reprezintă un eveniment regulat, programat și că nimeni nu „inventează” reparații.

Există totuși și alte gazoducte de mari capacități către Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în luna mai, pe fondul “unor interferențe” din partea trupelor militare rusești. În același timp, Rusia a oprit complet livrările de gaze către unele țări europene care au refuzat să plătească în ruble contravaloarea cantității livrate.

“Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a furnizării de gaz prin conducta Nord Stream”, a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.