Gazprom pregătește o mișcare surpriză pentru Transnistria! Gaze doar pe bază de rezervări zilnice din 31 decembrie

16 Dec. 2024, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 16:47 // Actual //  Ursu Victor

Soarta tranzitului de gaze rusești către Europa prin Ucraina, după 1 ianuarie 2025, ar putea fi influențată de evenimentele din regiunea Transnistria. Licitațiile lunare de capacitate, programate pentru 16 decembrie, ar putea oferi indicii despre planurile Gazprom, în contextul în care actualul acord de tranzit cu Ucraina va expira, potrivit unei analize Heren Natgas.

În prezent, Transnistria, regiunea controlată de Rusia de pe malul stâng al Nistrului, primește gaze din Rusia prin Ucraina, în baza unui acord valabil până în 2026. Totuși, Ucraina a anunțat oficial că nu va mai permite tranzitul gazelor rusești. În aceste condiții, Gazprom ar putea fi obligat contractual să livreze gaze folosind rute alternative, precum coridorul Turcia-Bulgaria-România.

„Dacă pe 16 decembrie nu se rezervă capacități lunare la punctele de frontieră turco-bulgare, acest lucru ar putea sugera că Gazprom ia în considerare sistarea temporară a livrărilor de gaze către Transnistria la începutul anului 2025. Deși capacități ar putea fi rezervate zilnic începând cu 31 decembrie, costurile acestora ar fi mult mai mari decât cele pentru capacități lunare”, se mai arată în analiză.

Deși, din punct de vedere logistic, ar fi posibilă asigurarea gazelor prin rute sudice, costurile ridicate ar reprezenta o povară financiară semnificativă pentru Moldova. În plus, Moldova depinde de energia electrică produsă în Transnistria, care utilizează gaze rusești.

În prezent, Moldovagaz, controlată de Gazprom, furnizează gaze regiunii transnistrene printr-un intermediar, la tarife de 10 ori mai mici decât cele plătite de consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Lipsa unei strategii clare de integrare a Transnistriei de către guvernul Moldovei complică situația și ar putea amplifica presiunea financiară.

Un eventual acord de tranzit pentru Moldova ar putea permite altor state europene să solicite acces la gazele rusești prin Ucraina. Acest lucru ar putea oferi Ucrainei o justificare pentru a accepta tranzitul fără riscul de a pierde sprijinul populației, în ciuda conflictului cu Rusia.

„Transnistria dispune de rezerve de cărbune suficiente pentru aproximativ 50 de zile, în cazul în care livrările de gaze sunt sistate. Pe termen scurt, companiile Transgaz din România și filiala sa din Moldova, VestMoldtransgaz, ar putea avea un rol crucial, prin reducerea temporară a tarifelor de transport pentru a diminua impactul costurilor suplimentare. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi adoptate pentru a preveni o criză majoră”, conchide analiza.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ