Gazprom pregătește o mișcare surpriză pentru Transnistria! Gaze doar pe bază de rezervări zilnice din 31 decembrie

16 Dec. 2024, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 16:47 // Actual //  Ursu Victor

Soarta tranzitului de gaze rusești către Europa prin Ucraina, după 1 ianuarie 2025, ar putea fi influențată de evenimentele din regiunea Transnistria. Licitațiile lunare de capacitate, programate pentru 16 decembrie, ar putea oferi indicii despre planurile Gazprom, în contextul în care actualul acord de tranzit cu Ucraina va expira, potrivit unei analize Heren Natgas.

În prezent, Transnistria, regiunea controlată de Rusia de pe malul stâng al Nistrului, primește gaze din Rusia prin Ucraina, în baza unui acord valabil până în 2026. Totuși, Ucraina a anunțat oficial că nu va mai permite tranzitul gazelor rusești. În aceste condiții, Gazprom ar putea fi obligat contractual să livreze gaze folosind rute alternative, precum coridorul Turcia-Bulgaria-România.

„Dacă pe 16 decembrie nu se rezervă capacități lunare la punctele de frontieră turco-bulgare, acest lucru ar putea sugera că Gazprom ia în considerare sistarea temporară a livrărilor de gaze către Transnistria la începutul anului 2025. Deși capacități ar putea fi rezervate zilnic începând cu 31 decembrie, costurile acestora ar fi mult mai mari decât cele pentru capacități lunare”, se mai arată în analiză.

Deși, din punct de vedere logistic, ar fi posibilă asigurarea gazelor prin rute sudice, costurile ridicate ar reprezenta o povară financiară semnificativă pentru Moldova. În plus, Moldova depinde de energia electrică produsă în Transnistria, care utilizează gaze rusești.

În prezent, Moldovagaz, controlată de Gazprom, furnizează gaze regiunii transnistrene printr-un intermediar, la tarife de 10 ori mai mici decât cele plătite de consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Lipsa unei strategii clare de integrare a Transnistriei de către guvernul Moldovei complică situația și ar putea amplifica presiunea financiară.

Un eventual acord de tranzit pentru Moldova ar putea permite altor state europene să solicite acces la gazele rusești prin Ucraina. Acest lucru ar putea oferi Ucrainei o justificare pentru a accepta tranzitul fără riscul de a pierde sprijinul populației, în ciuda conflictului cu Rusia.

„Transnistria dispune de rezerve de cărbune suficiente pentru aproximativ 50 de zile, în cazul în care livrările de gaze sunt sistate. Pe termen scurt, companiile Transgaz din România și filiala sa din Moldova, VestMoldtransgaz, ar putea avea un rol crucial, prin reducerea temporară a tarifelor de transport pentru a diminua impactul costurilor suplimentare. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi adoptate pentru a preveni o criză majoră”, conchide analiza.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO