Gazprom vrea să dea șah-mat Chișinăului! Reduce prețul gazului la 380 de dolari, iar Energocom vinde cu 600 de dolari

29 Dec. 2023, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Dec. 2023, 14:21 // Actual //  bani.md

SA Energocom a semnat un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cu SA „Moldovagaz”, destinat să acopere necesarul consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, anunță tarderul de stat într-un comunicat.

Conform prevederilor contractului, se estimează că SA Energocom va livra aproximativ 451 milioane de metri cubi de gaze naturale în perioada ianuarie-aprilie 2024, la un preț inițial de 550 EUR/1000 m3 (echivalentul a 609 dolari n.a), cu posibilitatea ulterioară de ajustare în scădere. Această inițiativă vine în sprijinul obiectivului de a asigura o sursă stabilă de gaze naturale pentru consumatorii din zonă.

De asemenea, SA Energocom a semnat contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru întreaga perioadă a anului 2024, acoperind diverse segmente de consumatori, inclusiv furnizorii de serviciu universal și operatorii de sistem. Prețul energiei electrice livrate va fi de 66 USD/MWh și va proveni preponderent de la MGRES, dar și de la CET-uri și SER, furnizori europeni de energie electrică. În cazul unui deficit, SA Energocom are opțiunea de a cumpăra energie electrică suplimentară de pe piața europeană prin intermediul bursei OPCOM.

În luna ianuarie 2024, gigantul rus Gazprom va livra metan Republicii Moldova la un preț de 380 dolari pentru mia de metri cubi, față de 831 dolari în decembrie, potrivit cifrelor anunțate de președintele Modovagaz, Vadim Ceban.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:16 // Actual //  Ursu Victor

O nouă licitație pentru construcția de parcuri regenerabile de mari dimensiuni, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri desfășurat luni la Chișinău, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Potrivit oficialei, înainte de lansarea licitației vor fi efectuate analize și modelări detaliate ale sistemului energetic național, pentru a determina capacitățile optime ale noilor parcuri. Estimările arată că echilibrarea sistemului va necesita baterii de stocare cu o capacitate totală de 246 MW: 72 MW pentru rezerva automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezerva manuală (mFRR).

Evaluările efectuate de ÎS „Moldelectrica” indică faptul că aproximativ 80 MW pot fi acoperiți de unitățile de generare locale, însă rămân necesari încă 94 MW, care vor trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

În context, Carolina Novac a explicat rolul esențial al serviciilor de echilibrare pentru menținerea frecvenței de rețea la nivelul de 50 Hz. În cazul apariției unor abateri – cum ar fi oprirea bruscă a unei centrale – intervine automat Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR), cunoscută și ca rezervă de control primar, care stabilizează rețeaua în câteva secunde. Dacă dezechilibrul persistă, aFRR preia sarcina în cel mult 5 minute, conform normelor europene armonizate.