Germania avertizează: criza gazului seamănă cu prăbuşirea Lehman – eveniment ce a dus la criza din 2008

23 Iun. 2022, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2022, 15:05 // Actual //  Lupu Eduard

Germania a avertizat că măsurile Rusiei de reducere a livrărilor de gaze naturale în Europa riscă să declanşeze un colaps pe pieţele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare.

În condiţiile în care furnizorii de energie acumulează pierderi, fiind forţaţi să acopere volume la preţuri ridicate, există riscul unui efect de propagare pentru utilităţile locale şi clienţii acestora, inclusiv consumatori şi întreprinderi, a declarat joi ministrul economiei, Robert Habeck, după ce a ridicat nivelul de risc pentru gazele naturale din ţară la a doua cea mai ridicată fază de „alarmă”.

„Dacă acest minus devine atât de mare încât nu-l mai pot transporta, întreaga piaţă riscă să se prăbuşească la un moment dat”, a declarat Habeck la o conferinţă de presă la Berlin, convocată la scurt timp. „Aşadar, un efect Lehman în sistemul energetic”.

Cea mai mare economie a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile şi consumatorii să rămână fără energie. Timp de luni de zile, preşedintele rus Vladimir Putin a redus treptat livrările, ca represalii aparente la sancţiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina. Impasul a escaladat săptămâna trecută, după tăieri abrupte ale principalei legături de gaz către Germania, punând în pericol rezervele pentru iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău