Germania recunoaşte: are nevoie disperată de imigranţi pentru a-şi vindeca economia

13 Oct. 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2023, 07:51 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul german şi-a redus estimarea de creştere a economiei, avertizând că PIB-ul ţării se va contracta cu 0,4% în acest an, admiţând în acelaşi timp că trebuie să facă faţă unor „provocări structurale majore“, printre care o penurie „disperată“ de forţă de muncă, scrie Financial Times.

Robert Habeck, ministrul economiei şi vicecancelar, a dat vina pentru perspectivele sumbre ale celei mai mari economii europene pe criza energiei creată de invadarea Ucrainei de către Rusia, majorarea dramatică a dobânzilor pentru stăvilirea inflaţiei şi încetinirea comerţului mondial, lansând în acelaşi timp un apel pentru creşterea numărului de imigranţi calificaţi pentru întărirea forţei de muncă în curs de îmbătrânire a ţării.

„Companiile caută cu disperare muncitori, afacerile meşteşugăreşti sunt forţate să respingă comenzi, iar magazinele şi restaurantele sunt nevoite să-şi limiteze programul“, a declarat Habeck. „Şi nu e vorba doar despre muncitori calificaţi, observăm în toate colţurile posibile că pur şi simplu ducem lipsă de muncitori“.

Perspectivele economice ale Berlinului s-au deteriorat de când a anticipat în primăvară că PIB-ul german va avansa cu 0,4% în acest an. Totuşi, Habeck a previzionat că economia îşi va reveni la începutul anului viitor, în condiţiile în care creşterea salariilor şi scăderea inflaţiei este de aşteptat să dea un impuls cheltuielilor gospodăriilor.

Acesta a anticipat că inflaţia va scădea de la 6,1% în acest an la 2,6% în 2024. „Direcţia a fost acum setată pentru o redresare economică sustenabilă“, a susţinut acesta, estimând o creştere de 1,3% anul viitor şi de 1,5% în 2025.

Facturile în creştere la energie, inflaţia ridicată şi slăbirea economiei au erodat susţinerea pentru cele trei partide din coaliţia de guvernământ a Germaniei, toate acestea pierzând voturi în alegerile regionale pentru Bavaria şi Hesse în weekendul trecut, cu Alternativa pentru Germania de extremă dreapta câştigând teren.

Abordând problema reacţiilor negative împotriva imigraţiei ilegale în creştere care au alimentat criticile la adresa guvernului şi au crescut susţinerea pentru AfD, Habeck a declarat că penuria de muncitori străini reprezintă „cea mai acută problemă structurală“ a ţării.

Pe fondul pieţei muncii aflate sub presiune, cât şi a inflaţiei, angajaţii din sectorul public german cer majorări salariale de 10,5% pentru 12 luni, lansând o nouă rundă de negocieri, notează Bloomberg.

Cu 300.000 de poziţii neocupate în sectorul public german, oamenii din multe instituţii muncesc peste propriile limite, a declarat Frank Werneke, şeful sindicatului Verdi.
Trei runde de negocieri cu angajatorii sunt programate a avea loc până în prima jumătate a lunii decembrie. În aprilie, sindicatul a încheiat un acord separat privind majorări salariale pentru angajaţii din sectorul public după ce a încercat de asemenea iniţial să obţină majorări de 10,5%.
Salariile reprezintă un factor cheie pentru Banca Centrală Europeană în eforturile acesteia de a determina dacă dobânzile sunt suficient de sus pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău