Germania ”ajută” la prăbușirea unui gigant din Rusia: Lovitură pentru Putin, care pierde din putere

13 Oct. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2023, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin asistă cu neputință la prăbușirea unui gigant din Rusia, după ce și-a supraevaluat mâna, încercând să aducă Europa în genunchi prin tăierea energiei care curgea aici. Dar acum, Germania ”ajută” la decăderea puternicei companii rusești Gazprom, condusă cândva de prietenul lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schroder.

Producția de gaze a Gazprom a ajuns la un minimum istoric, cea mai mica valoare din ultimii 30 de ani, după ce Germania a tăiat total dependența de gazele din Rusia, dar și multe alte țări occidentale care au renunțat la importurile energetice de la Moscova, potrivit Bloomberg.

După ce ani de zile a concentrat exporturile Gazprom pe conducte către Europa și a investit insuficient în capacitatea de gaz natural lichefiat, Putin are opțiuni limitate, iar acest lucru va fi evident când se va întâlni cu omologul său Xi Jinping la Beijing săptămâna viitoare.

Kremlinul este dornic de noi acorduri de export pentru a susține prezența internațională a Gazprom, care a avut de suferit după ce Putin nu a reușit să-i amenințe pe aliații Ucrainei din Europa cu înghețarea caselor. China este cea mai mare piață externă disponibilă, dar nu va putea acoperi ”gaura” de pe piețele din Europa.

Chiar și în cel mai bun scenariu al Kremlinului – cu proiectele actuale și planificate atingând toate capacitatea maximă în timp util – superputerea asiatică ar reprezenta doar aproximativ două treimi din volumele care au ajuns cândva în Europa. Dar prețurile vor fi mai mici, iar livrările ar mai dura ani și investiții masive pentru a începe.

„Putin pare să fi calculat greșit când a tăiat Europa”, a spus Maria Snegovaya, cercetător principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington. „O mare parte din piața europeană a fost pierdută în favoarea Rusiei, iar relevanța geopolitică a Gazprom pare să fie în declin – atât de mult pentru ambiția de „superputere gazoasă” a Rusiei.”

Cu livrările în Europa doar o fracțiune din ceea ce erau înainte de invazia Ucrainei de către Putin, în Rusia se formează presiune pentru a înlocui ceea ce a fost odată cea mai mare piață a ei înainte ca impactul să fie important în economie, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice.

Europa și-a redus cu 80% dependența de gazele Rusiei

„Nu văd o șansă mare ca Rusia să câștige un nou acord de gaz cu China în acest an, în ciuda entuziasmului din partea rusă”, a declarat Kevin Tu, directorul general al firmei de cercetare Agora Energy Transition China.

Gazprom și-a pierdut masiv din valoarea de piață, după ce fusese a 3-a companie din lume, iar acum a ajuns să fie la un nivel mult diminuat, mai puțin decât 50% din valoarea firmei Equinor ASA din Norvegia.

Necazurile companiei arată unde Rusia este vulnerabilă atât la presiunea internațională, cât și la insolubilitatea lui Putin. A înregistrat o pierdere în al doilea trimestru, iar producția pentru cel mai mare furnizor de gaze din lume a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului trecut, până la cel mai scăzut nivel din istoria sa de 30 de ani.
Vânzările Gazprom atinseră pragul de 500 de miliarde de metri cubi în 2021, când Germania era dependentă de 55% din gazele din Rusia, iar Europa cumpăra aproape 250 de miliarde de metri cubi de la gigantul rusesc. Acum, în 2023, potrivit Bloomberg, Europa mai cumpără gaze doar aproximativ 50 de miliarde de mc de la Gazprom, iar Germania a renunțat total la importurile de gaze naturale de la Moscova.

Una dintre primele mari campanii economice ale lui Putin după preluarea puterii în 2000 a fost reafirmarea controlului asupra bogăției energetice masive a țării, care a inclus instalarea de aliați la Gazprom și recuperarea activelor. Apoi a transformat-o într-un instrument de politică externă, înarmând gazul și trecând o linie pe care Uniunea Sovietică nu a îndrăznit.

Putin și-a petrecut ani de zile cultivând relații în Europa, în special atrăgându-l pe fostul cancelar german Gerhard Schroder, care de atunci a devenit un lobbyist bine plătit pentru Rusia. Acum, Putin primește o puternică lovitură din prăbușirea Gazprom, diminuându-i semnificativ puterea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Sept. 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

După vestea că VW, cel mai mare producător de automobile din Europa, ar putea închide două fabrici, experții trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că reducerea producției nu este limitată doar la industria auto, transmite Euronews.com. Institutul german de cercetare economică (DIW) afirmă că întreprinderile trebuie să evolueze.

În timp ce producătorii de automobile din UE se luptă cu eliminarea treptată a motoarelor cu combustie și cu tranziția către vehiculele electrice până în 2035, experții preconizează că mii de locuri de muncă ar putea fi eliminate în diferite sectoare în următorii doi ani.

Președintele DIW, Marcel Fratzscher, spune că economia germană este dependentă atât de exporturi, cât și de industrie, iar în fața tranziției energetice, „companiile au ratat transformarea” și că multe, precum VW, au „rămas în urmă”.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, aceasta este o problemă destul de mare pe care mulți o au”, a declarat el pentru Euronews.

Cel mai mare producător de produse chimice din lume, care își are sediul central în Germania, BASF, analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și reloca o parte din forța de muncă în Asia și de a concedia lucrători din Germania, pe fondul exploziei prețurilor la energie din cauza situației de amploare din Ucraina și a birocrației împovărătoare din Germania.

Și-a pierdut Germania competitivitatea?

Asia se află pe o spirală economică ascendentă, care are un impact global.

„Companiile germane au localizat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a declarat Fratzscher.

Având în vedere că China începe să reducă concurența și își subvenționează propriile companii, „este mai greu pentru companiile germane să concureze”, în special în contextul costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din Europa.

Deci, ce urmează pentru economia germană?DIW a declarat că vede o „stagnare a economiei germane în acest an, o redresare treptată în următorii câțiva ani”. Economia germană s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2024 și se află tehnic în recesiune, producția industrială continuând să scadă.Industria auto a fost afectată în special de cererea scăzută de vehicule electrice, din cauza investițiilor lente în infrastructură.Cu toate acestea, Fratzscher a spus că este optimist și crede că marile companii germane „au fost întotdeauna foarte inovatoare”, după ce s-au reinventat de mai multe ori.

„Ele trebuie să se reajusteze, trebuie să se reformeze. Și acesta este cazul Volkswagen și al multor companii germane”, a adăugat el.Poate guvernul german să ajute?Fratzscher a spus că nu crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a păstra lucrătorii.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a spus el.

Fratzscher a remarcat, de asemenea, că încercarea guvernului de a păstra vechile structuri în marile companii nu se limitează doar la Germania, ci este și un fenomen european.

„Adesea, părțile vechi, părțile redundante ale unei economii trebuie să dispară pentru ca noile părți să poată apărea și să reapară sau să fie dezvoltate”, a adăugat el, sugerând că aceste crize nu au soluții pe termen scurt.

„Va fi nevoie de rezistență și de investiții continue în următorii cinci ani și apoi, sperăm, în această perioadă, economia germană va gestiona tranziția”.Având în vedere că economia germană depinde în mare măsură de industria auto, aceste concedieri în masă pot duce la o creștere a deziluziei în rândul populației germane și pot juca în favoarea extremei drepte.Acest lucru ar putea avea un impact major asupra alegerilor federale de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău