Germania s-a rupt de Putin. Berlinul are o altă problemă și nu poate conduce Europa

21 Apr. 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Apr. 2023, 07:54 // Actual //  bani.md

La sfârșitul lunii februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz s-a prezentat în fața parlamentului țării sale și a declarat că Germania va întreprinde un plan ”Zeitenwende”, sau un punct de cotitură epocal care să rupă Berlinul de dependența de regimul lui Putin și să modernizeze armata.

Programul de înarmare al țării de 100 de miliarde de euro planificat nu merge așa cum trebuie, iar Germania nu poate conduce Europa dacă nu devine și o putere militară.
Războiul din Ucraina, a declarat Scholz, a cerut Berlinului să-și regândească rolul în lume – și în special, aversiunea față de folosirea forței, înrădăcinată în sentimentul de vinovăție al țării față de trecutul său nazist, potrivit Foreign Affairs.

El a susținut că țara sa are obligația de a apăra democrația. Și a promis că Germania, puterea economică dominantă a Europei, va deveni acum o adevărată forță geopolitică. În ciuda angajamentelor sale, armata germană rămâne subfinanțată. Și deși Berlinul este unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei, lentoarea Germaniei de a înarma Ucraina și planul de a izola Rusia i-au atins credibilitatea.

Dar Zeitenwende ar putea în cele din urmă să facă din Berlin un partener mai bun pentru Washington, unul care poate ajuta la garantarea securității europene, chiar dacă aceasta continuă să se ferească de conducerea primară. Într-adevăr, războiul a împins deja, fără îndoială, Germania din zona de confort. Berlinul, de exemplu, își reproșează infrastructura energetică după ce a fost ani de zile dependent de Rusia și acum devine o putere de energie verde.

În Uniunea Europeană, niciun stat nu poate egala puterea Germaniei. Este cea mai populată țară din bloc, cu aproximativ 15 milioane de locuitori mai mulți decât Franța. De aceea, atât de mult din Europa, în special statele din estul UE, au fost bucuroși să audă despre planurile lui Scholz pentru un Berlin mai asertiv la nivel global. Ar însemna că greutatea militară a Germaniei va fi în sfârșit proporțională cu greutatea sa economică.
Dar în cele 14 luni de când a vorbit Scholz, este evident că efortul a rămas scurt. Ca parte a discursului său, de exemplu, Scholz s-a angajat să creeze un fond special de 100 de miliarde de dolari pentru armata germană, menit să o ajute să se modernizeze după ani de neglijare.

Dar când Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate, a prezentat raportul anual al comisiei pentru 2022 la mijlocul lunii martie, ea a spus că nici un euro din fond nu a ajuns efectiv la soldații germani. Datorită inerției birocratice și a traumei persistente asupra rolului Germaniei în Al Doilea Război Mondial, doar o treime din aceasta a fost alocată proiectelor. Banii vor fi plătiți doar când vor fi îndeplinite comenzile pentru avioane de luptă F-35 și elicoptere Chinook, pe care le va lua de la SUA, ceea ce va dura.
Scholz a promis că Germania va cheltui echivalentul a cel puțin două procente din PIB-ul său pe armată, dar nu a atins încă această țintă. Bundeswehr poate avea, de asemenea, dificultăți să strângă 30.000 de soldați pentru NATO într-o stare de pregătire continuă și ridicată până în 2025, așa cum a promis Scholz Germaniei.

O parte din motivul pentru care Germania rămâne în urmă este că este încă foarte dependentă de Statele Unite. Dar planul Zeitenwende al lui Scholz a făcut puțin pentru a ajuta Germania să ducă continentul să-și consolideze capacitățile militare convenționale. Într-adevăr, nu a ajutat deloc Berlinul să conducă Europa.

Multe state europene ezită în mod similar să urmeze pe deplin Berlinul și dintr-un motiv de înțeles: Germania a renunțat adesea la partenerii săi prin promovarea propriilor interese sub pretextul de a face ceea ce este mai bine pentru UE. Până când Germania nu va deveni o forță militară, ea nu va putea conduce Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Aeroportul Internațional Chișinău își menține trendul de eficiență operațională, potrivit raportului publicat de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) privind punctualitatea zborurilor pentru luna iunie 2025.

4 560 de mișcări de aeronave în total, 2 280 de aterizări, 2 280 de decolări. Conform datelor AAC, 69,8 % dintre aterizări au fost efectuate la ora programată, iar 71,1 % dintre decolări s-au încadrat în orarul stabilit.

AAC subliniază că aceste cifre reflectă eforturile operatorilor aerieni, ale administrației aeroportuare și ale autorităților de navigație pentru a oferi pasagerilor o experiență predictibilă și sigură. Punctualitatea de peste 70 % indică „o performanță solidă, dar perfectibilă”, se arată în comunicat, fiind încurajate noi măsuri de optimizare a sloturilor și de reducere a întârzierilor la sol.

Aeroportul Internațional Chișinău procesează, în medie, peste 150 de zboruri pe zi, iar menținerea unui nivel ridicat de punctualitate rămâne un obiectiv prioritar, mai ales în contextul creșterii traficului estival.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO