O țară nucleară a rămas fără dolari. Face cumpărături ieftine la Moscova

21 Apr. 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Apr. 2023, 07:51 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de către Putin în Ucraina acum peste 420 de zile a produs bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, iar schimburile comerciale și prețurile materiilor prime s-au modificat în continuu.

Acum, o țară nucleară, Pakistanul se confruntă cu o criză a rezervelor sale valutare în dolari, iar acest lucru a dus la cumpărarea de petrol din Rusia, la preț redus și în altă monedă.

Pakistanul a plasat prima sa comandă de țiței rusesc cu discount, în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a declarat ministrul petrolului din această țară asiatică, iar marfa este prevăzută să ajungă în portul Karachi, în luna mai, potrivit Reuters.

Achiziția Pakistanului, țară nucleară, oferă Rusiei un nou debușeu pentru țițeiul său, adăugând la vânzările tot mai mari ale Moscovei către India și China, deoarece redirecționează volumele de pe piețele europene, unde petrolul său a fost interzis în urma conflictului din Ucraina.

Țițeiul la preț redus oferă un răgaz atât de necesar Pakistanului, care nu are numerar, în fața crizei balanței de plăți și a rezervelor valutare în dolari extrem de scăzute. Importurile de energie reprezintă majoritatea plăților externe ale țării.
Acordul va prevedea ca Pakistanul să cumpere numai țiței, nu combustibili rafinați, importurile fiind așteptate să atingă 100.000 de barili pe zi, dacă prima tranzacție se desfășoară fără probleme, a declarat ministrul Musadik Malik.

Pakistanul a importat 154.000 de barili pe zi de petrol în 2022, relativ constant față de anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler. Cea mai mare parte a țițeiului a fost furnizată de cel mai mare exportator mondial Arabia Saudită, urmată de Emiratele Arabe Unite.

Dacă livrările de țiței rusești ar ajunge la 100.000 de barili pe zi, ar însemna o scădere potențială mare pentru furnizorii din Orientul Mijlociu către Pakistan.

Malik a refuzat să spună dacă yuanul chinezesc și dirhamul din Emiratele Arabe Unite vor fi folosite ca monede pentru tranzacții, Pakistanul fiind lipsit de dolari. Nici el nu a comentat rata importurilor. ”Nu voi dezvălui nimic despre partea comercială a tranzacției”, a spus el.

Ministrul rus al Energiei Nikolay Shulginov a condus o delegație la Islamabad în ianuarie 2023 pentru a purta discuții asupra acordului, după care a spus că exporturile de petrol către Pakistan ar putea începe după luna martie.

Națiunile occidentale au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru oricine vrea să cumpere petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, cu toate acestea, India și China au plătit prețuri peste limita de preț, potrivit comercianților și calculelor analiștilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău