Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, a anunțat că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru funcţionarea industriei, în contextul în care aprovizionarea şi costurile apar ca probleme electorale, scrie novostipmr.com.
„Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii”, a declarat joi ministrul dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik. Furnizările au satisfăcut cererea din partea gospodăriilor şi a centralei electrice care produce 80% din energia electrică utilizată în zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova. Dar Obolonik a spus că nu este suficient pentru funcţionarea unei fabrici de ciment şi altei care produce de materiale pentru construcţii.
Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat săptămâna aceasta la postul public de televiziune că ţara îşi poate relua aprovizionarea de la Gazprom mai târziu în cursul acestui an, dacă preţul va fi acceptabil. El a mai spus că prin cumpărarea de pe pieţele europene în 2023 a economisit 60 de milioane de euro în comparaţie cu achiziţiile de gaze ruseşti. Cumpărarea de gaz în viitor din Rusia, a spus el, depinde de preţ şi astfel de achiziţii nu ar încălca sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina.
Şeful companiei naţionale de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai sugerat că R. Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai, când cererea de gaze va scădea. Însă Veacelsav Platon, un om de afaceri din R. Moldova care locuieşte în Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că un audit pe care l-a comandat a constatat că ţara a pierdut 70 de milioane de euro plătind furnizorilor europeni preţuri peste nivelul pieţei.
Experţii sugerează că R. Moldova şi enclava sa separatistă ar putea împărţi din nou aprovizionarea furnizată de Gazprom. Transnistria nu şi-a plătit aprovizionarea de ani de zile, iar Gazprom nu a căutat să încaseze restanţele.