VIDEO Scandalos! Un dosar din frauda bancară, clasat de Procurorul General Ion Munteanu sub ochii Veronicăi Dragalin

05 Feb. 2024, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Feb. 2024, 09:00 // Actual //  bani.md

Un dosar din frauda bancară în care figurează controversatul om de afaceri Ion Lambantu a fost clasat de Procurorul General interimar Ion Munteanu sub ochii șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Suma ar fi de 300 de mii de euro.

„Procurorul General interimar, Ion Munteanu primește plângerea de la Ion Lambantu că este persecutat pe un caz de dosar penal din epopeea fraudei bancare la Procuratura Anticorupție și invocă faptul că procurorul întreprinde acțiuni ilegale. Munteanu retrage dosarul  aflat la control de la Procuratura Anticorupție și îl dă la secția de control la PG pentru a-l verifica unde șeful secției este ruda lui Ion Lambantu, Roman Eremciuc. Și această secție nu verifică dosarul, dar îl clasează. Mă interesează reacția Veronică Dragalin, șefa PA. Pentru astfel de combinație plata este 300 mii de euro. Este o schemă simplă cum sunt clasate dosarele pe frauda bancară”, susține omul de afaceri Denis Urechi.

Ion Lambantu este afaceristul, care a figurat în dosarul „furtul miliardului”, fiind reținut în urma perchezițiilor desfășurate la domiciliu și biroul acestuia la data de 11 noiembrie 2020.

Conform procurorilor, prin diferite scheme, Lambantu ar fi luat credite neperformante de la Banca de Economii (BEM) în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Acesta a fost cercetat penal pe două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălarea banilor. Conform rechizitoriului, Lambantu, profitând de diferite persoane, prin diferite scheme ar fi luat și însușit mai multe credite de la Banca de Economii, pe care nu le-a mai returnat.

Numele lui Ion Lambantu a apărut de mai multe ori în spațiul public, acesta fiind învinuit de alți oameni de afaceri de aceleași infracțiuni de care este bănuit de procurori. Astfel, omul de afaceri Denis Urechi a declarat că Ion Lambantu, fostul său partener de afaceri, este „capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale”. Potrivit lui Urechi, compania pe care o conducea acesta au intrat în calitate de investitori două persoane, Ion Lambantu și Iurie Drozt, care i-ar fi sugerat să ia un credit. Ulterior, noii săi parteneri de afacere ar fi luat un credit de 1,7 milioane de euro, folosind o cerere falsă și semnătura lui, de asemenea, falsificată. Într-un final, potrivit lui Ureche, banii au fost trimiși pe conturi din offshore.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 15:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria globală a aviației este proiectată să obțină un profit net de 36,6 miliarde de dolari în 2025, depășind ușor estimările pentru anul 2024, a anunțat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Această performanță va fi impulsionată de scăderea prețurilor la combustibil și de o gestionare eficientă a costurilor, Rtă datele IATA.

Numărul pasagerilor este estimat să crească cu 6,7%, ajungând la 5,2 miliarde în 2025, iar veniturile totale ale industriei ar putea depăși, pentru prima dată, pragul de 1 trilion de dolari, până la 1,007 trilioane de dolari, o creștere de 4,4% față de 2024.

Profitul operațional este estimat la 67,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile totale ale industriei ar putea atinge 940 miliarde de dolari în 2025.

În cadrul unei conferințe de presă, Willie Walsh, directorul general al IATA, a remarcat creșterea semnificativă a pieței aviației în India, subliniind importanța conectivității aeriene pentru sprijinirea dezvoltării economice. India și China rămân printre piețele de aviație internă cu cea mai rapidă creștere.

Conform IATA, marja de profit net pentru 2025 este estimată la 3,6%, în creștere ușoară față de 3,3% în 2024. Profitul net per pasager va ajunge la 7 dolari, mai mic decât vârful de 7,9 dolari înregistrat în 2023, dar peste valoarea de 6,4 dolari prognozată pentru 2024.

În regiunea Asia-Pacific, profitabilitatea va înregistra o ușoară îmbunătățire datorită cererii puternice și a creșterii gradului de ocupare a aeronavelor.

La nivel global, tariful mediu al biletelor de avion, inclusiv taxele suplimentare, este prognozat să fie de 380 de dolari, cu 1,8% mai mic decât în 2024.

Prețul mediu al combustibilului pentru avioane este estimat la 87 de dolari pe baril în 2025, în scădere față de 99 de dolari pe baril în 2024. Cheltuielile totale pentru combustibil ale companiilor aeriene vor fi de 248 miliarde de dolari, o scădere de 4,8%, chiar dacă volumul consumului de combustibil va crește cu 6%, până la 107 miliarde de galoane.

Cu toate acestea, IATA avertizează asupra provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare, infrastructura deficitară, reglementările stricte și creșterea taxelor. În plus, companiile aeriene vor resimți o presiune financiară suplimentară, pe măsură ce vor epuiza beneficiile fiscale asociate pierderilor din perioada pandemiei.

Această proiecție evidențiază eforturile industriei aeriene de a-și reveni complet după pandemie și de a investi în tehnologii sustenabile pentru un viitor mai verde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală