Gigantul Orange din România cu o moldoveancă în frunte a înregistrat un profit de 12 mil. de euro

06 Iun. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2022, 17:45 // Actual //  bani.md

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a reuşit să-şi majoreze în 2021 profitul net într-un ritm de aproape 6 ori mai mare decât cel cu care a avansat cifra de afaceri, arată datele din bilanţul companiei, disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice din România.

Mai exact, câştigul net al companiei s-a ridicat la 597 mil. lei, mai mare cu 23% faţă de anul anterior, în timp ce cifra de afaceri netă a fost de 5,847 mld. lei (1,188 mld. euro), mai mare cu 4% faţă de anul 2020.

Datoriile totale ale Orange România la finele anului 2021 se ridicau la 4,959 mld. lei, în creştere cu 35% faţă de 2020.

Numărul mediu de angajaţi al companiei a scăzut în 2021 cu 77 de persoane, la 2.377 de oameni.

Cel mai important eveniment pentru Orange în 2021 a fost preluarea efectivă a fostului Romtelecom (Telekom Fix), după finalizarea tuturor etapelor legale.

Orange România este parte a grupului francez cu acelaşi nume, care deţine pachetul majoritar de acţiuni.

Orange România este condus de moldoveanca Ludmila Climoc care a fost numită în fruntea companiei în anul 2016. Anterior dânsa fusese șefa grupului Orange Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.