Google s-a săturat de munca remote şi anunţă măsuri drastice împotriva angajaţilor care nu au venit la serviciu

09 Iun. 2023, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2023, 16:04 // Actual //  bani.md

Google plănuieşte să ia măsuri drastice împotriva angajaţilor care nu vin la serviciu în mod constant.

Compania şi-a actualizat politica privind munca hibridă şi aceasta include urmărirea prezenţei la birou a legitimaţiilor, confruntarea angajaţilor care nu vin când trebuie şi includerea prezenţei în evaluările de performanţă ale angajaţilor, potrivit unor note interne consultate de CNBC.

Majoritatea angajaţilor sunt aşteptaţi în birouri, fizic, cel puţin trei zile pe săptămână.

Fiona Cicconi, directorul de personal al Google, le-a angajaţilor un un e-mail, care includea dublarea prezenţei la birou, motivând că „nu există niciun substitut pentru a fi împreună în persoană”.

„Bineînţeles, nu toată lumea crede în <conversaţiile magice de pe hol>, dar nu există nicio îndoială că munca împreună în aceeaşi cameră face o diferenţă pozitivă”, scria Cicconi. „Multe dintre produsele pe care le-am dezvăluit la I/O şi la Google Marketing Live luna trecută au fost concepute, dezvoltate şi construite de echipe care au lucrat cot la cot”.

În nota sa se precizează că firma va începe să includă cele trei zile pe săptămână ale acestora în cadrul evaluărilor de performanţă, iar echipele vor începe să trimită avertismente angajaţilor „care lipsesc în mod constant de la birou”.

Cicconi chiar le-a cerut angajaţilor cărora li s-a aprobat munca la distanţă să se răzgândească. „Pentru cei care sunt la distanţă şi care locuiesc în apropierea unui birou Google, sperăm că veţi lua în considerare trecerea la un program de lucru hibrid. Birourile noastre sunt locul în care veţi fi cel mai bine conectaţi la comunitatea Google.”

Un document intern separat a arătat că angajaţii care muncesc de acasă pot fi supuşi reevaluării dacă firma stabileşte „schimbări materiale în ceea ce priveşte nevoile de afaceri, rolul, echipa, structura sau locaţia”.

În Statele Unite, compania va urmări periodic dacă angajaţii respectă politica de prezenţă la birou folosind datele de pe legitimaţii, iar directorii analizează în prezent cerinţele locale pentru a le implementa în alte ţări, se arată într-unul dintre documente. În cazul în care angajaţii nu respectă politica după o perioadă de timp îndelungată, departamentul de resurse umane va lua legătura cu aceştia pentru „paşii următori”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO