Guvernul a creat o Comisie națională pentru monopol fiscal! Experți: Există riscul dosarelor penale

22 Dec. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 16:04 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, instituirea Comisiei naționale pentru monopol fiscal și Regulamentul privind organizarea și funcționarea acesteia. Potrivit deciziei aprobate de Guvern în ședința de miercuri, Comisia națională pentru monopol fiscal va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice; va estima impactul atribuirii statutului de monopol fiscal, inclusiv avantajele și dezavantajele economice; va propune Guvernului spre examinare atribuirea sau retragerea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.

Stabilirea acestui mecanism urmărește scopul de apărare a cetățenilor și societății prin promovarea interesului public în activitatea economică desfășurată de către agenții economici. Astfel, statul poate acționa în mod indirect, prin impozite, taxe, licențe, garantarea guvernamentală a unor credite, lansarea comenzilor de stat.

Experții susțin că există riscul ca după se va schimba guvernare, membrilor comisiei să le fie deschise dosare urmare a deciziilor pe care le vor lua.

Alexandru Fala, economist la Expert Grup susține că: „ comisia a fost instituită cu scopul de a diminua disfuncționalitățile de pe piață. Este vorba de exportul de metal și ăsta este scopul ei. Statul parcă deținea Metalferos, dar existau persoane care colectau pe lângă Metalferos și compania își pierdea din poziția dominantă. Este vorba și de o poziția mai solidă în discuțiile cu Tiraspolul”.

Potrivit lui Fala, monopol fiscal se instituie doar pe piața metalelor.

„Monopol a fost introdus de a consolida poziția Chișinăului pe pipata metalelor și dacă va fi necesar o să aplice și în alte sectoare”, a punctat Fala care nu exclude faptul că după schimbarea guvernării, „băieții șmecheri care ar veni pe viitor să fabrice dosare penale”.

La rândul său, economistul Veaceslav Ioniță afirmă că potrivit legii nu există răspundere pentru decizii colective.

Decizia luată de Guvern cred care are mai degrabă menirea să-i dea dreptul de monopol Energocom-ului – să vândă energie electrică. ”De exemplu, în țările nordice și în Canada este monopol la băuturile alcoolice și nimeni nu poate vinde în afară de stat”.

L-am contactat pe ministrul Economiei, Dumitru Alaiba pentru a ne explica rostul creării unei astfel de comisii pentru monopol fiscal și dacă nu există riscul ca membrilor comisei să li se deschidă dosare pentru deciziile pe care le-au luat. Până la publicarea știrii nu am primit niciun răspuns.

În Republica Moldova a mai existat precedentul cu crearea unei comisii care în anul 2014 a decis garantarea eșalonată a împrumutului acordat Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială pentru a acoperi furtul banilor din cele trei bănci. Or, membrilor comisiei, fostului premier Iurie Leancă, ex guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, fostului ministru de Finanțe Anatol Arapu și ex ministrului Economiei Andrian Candu le-au fost intentate mai multe dosare pentru deciziile pe care le-au luat în acordarea garanțiilor de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 16:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldovenii din diaspora care revin acasă cu bani cash sau pleacă din Republica Moldova cu valută asupra lor trebuie să fie atenți la noile reguli stricte impuse de autorități. Începând cu 12 iulie 2025, au intrat în vigoare modificările la Legea privind reglementarea valutară, care stabilesc obligații clare cu privire la declararea banilor la frontieră.

Orice persoană care transportă 10.000 de euro sau mai mult (sau echivalentul în altă valută) este obligată să declare suma în scris, completând Declarația valorilor valutare. Pentru sumele mai mici de 10.000 euro, declararea este opțională și se face în baza Declarației vamale a călătorului.

Călătorul trebuie să informeze funcționarul vamal despre intenția de a declara banii, iar acesta va pune la dispoziție formularul corespunzător. Regula se aplică atât la intrarea în țară, cât și la ieșirea din Republica Moldova.

O altă prevedere importantă vizează alegerea culoarului vamal. Culoarul verde poate fi utilizat doar în cazul în care călătorul nu are asupra sa bunuri sau valută care necesită declarare. Culoarul roșu trebuie selectat în mod obligatoriu dacă persoana transportă valută sau alte bunuri care, conform legii, trebuie declarate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA