Guvernul Ucrainei cere ajutor hackerilor pentru misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruse

25 Feb. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Feb. 2022, 09:17 // Actual //  MD Bani

Guvernul Ucrainei solicită voluntari din rândul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a face misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești, au spus pentru Reuters două persoane implicate în acest proiect.

Solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineață, în timp ce mulți locuitori fugeau din capitala Kiev.

„Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicați în apărarea cibernetică a țării noastre”, se arată în mesjaul prin care se cerea hackerilor și experților în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, în care să specifice specialitățile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, și referințe profesionale.

Yegor Aushev, cofondator al unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat pentru Reuters că a postat mesajul la cererea unui înalt oficial al Ministerului Apărării, care l-a contactat joi. Firma lui Aushev, Cyber Unit Technologies, este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul ucrainean în ceea ce privește apărarea infrastructurii critice.

O altă persoană direct implicată în acest proiect a confirmat că solicitarea a venit de la Ministerul Apărării joi dimineață.

Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Un atașat al apărării de la ambasada Ucrainei la Washington a declarat că „nu poate confirma sau infirma informațiile de pe canalele Telegram”, referindu-se la platforma de mesagerie mobilă, și a refuzat să facă alte comentarii.

Aushev a declarat că voluntarii vor fi împărțiți în unități cibernetice defensive și ofensive. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra infrastructura, cum ar fi centralele electrice și sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor statului rus, 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate.

Unitatea ofensivă de voluntari pe care Aushev a declarat că o organizează ar ajuta armata ucraineană să desfășoare operațiuni de spionaj digital împotriva forțelor rusești invadatoare.

„Avem o armată în interiorul țării noastre”, a declarat Aushev. „Trebuie să știm ce fac”. Efortul de a construi o forță militară cibernetică vine târziu în joc, a recunoscut Aushev.

Contactat joi seara târziu în Ucraina, Aushev a declarat că a primit deja sute de candidați și că va începe verificarea pentru a se asigura că niciunul dintre ei nu este agent rus.

Ucraina a fost victima mai multor atacuri cibernetice în ultimele săptămâni, pentru care Kievul a acuzat Rusia, care a negat orice implicare.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO