Haosul din Kazahstan loveşte în preţul petrolului. Barilul a ajuns la 87,52 de dolari, cea mai mare creştere

07 Ian. 2022, 11:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Ian. 2022, 11:51 // Actual //  bani.md

Petrolul se îndreaptă spre cea mai mare ceştere săptămânală de preţ de la jumătatea lui decembrie, tulburările din Kazahstan, alimentat de îngrijorările legate de aprovizionare, pe fondul escaladării tulburărilor din Kazahstan şi a întreruperilor din Libia, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 57 de cenţi, sau 0,7%, la 82,56 dolari pe baril în cursul dimineţii, după un salt de 1,5% în sesiunea precedentă. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 67 de cenţi, sau 0,84%, la 80,13 dolari pe baril, peste avansul de 2,1% din sesiunea precedentă.

Brent şi WTI sunt pe cale să înregistreze o creştere de peste 6% în prima săptămână a anului, preţurile fiind la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii noiembrie, în condiţiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au depăşit temerile că răspândirea rapidă a variantei coronavirusului Omicron ar putea afecta cererea.

Saltul preţului petrolului reflectă în mare parte nervozitatea pieţei pe măsură ce tulburările se intensifică în Kazahstan, iar situaţia politică din Libia continuă să se deterioreze şi să afecteze producţia de petrol”, a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson, într-un comentariu trimis prin e-mail.

După zile de tulburări în Kazahstan, în timpul cărora guvernul a declarat stare de urgenţă, Rusia a trimis joi paraşutişti pentru a înăbuşi revolta.

Protestele au început în regiunile vestice ale Kazahstanului, bogate în petrol, după ce plafoanele de stat la preţurile la butan şi propan au fost eliminate de Anul Nou.

Între timp, plusurile de aprovizionare din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, a Rusiei şi a aliaţilor, cunoscute drept OPEC+, nu ţin pasul cu creşterea cererii.

În decembrie, producţia OPEC a crescut cu 70.000 de barili pe zi faţă de luna precedentă, faţă de creşterea de 253.000 de barili pe zi permisă în cadrul acordului de aprovizionare OPEC+, care a restabilit producţia redusă în 2020, când cererea s-a prăbuşit din cauza blocajelor COVID-19.

Producţia din Libia a scăzut la 729.000 de barili pe zi, de la un maxim de 1,3 milioane de bpd anul trecut, în parte din cauza lucrărilor de întreţinere a conductelor.

În timp ce varianta Omicron se instalează rapid, îngrijorările legate de cerere se atenuează pe fondul creşterii dovezilor că este mai puţin severă decât variantele anterioare şi pe măsură ce guvernele folosesc restricţii, în general mai puţin rigide, au declarat analiştii de la Fitch Solutions într-o notă.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ