Hong Kong, între SUA și Rusia: Avertismentul care poate schimba jocul financiar global

18 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Departamentul Trezoreriei SUA a transmis un avertisment instituțiilor financiare din Hong Kong să evite colaborarea cu entități rusești. Potrivit Nikkei, Jesse Baker, adjunctul asistentului pentru Asia și Orientul Mijlociu în cadrul Biroului pentru Combaterea Finanțării Terorismului și Infracțiunilor Financiare (TFFC), s-a întâlnit în decembrie cu reprezentanții principalelor bănci din regiune, inclusiv HSBC, Standard Chartered și Bank of China.

Discuțiile s-au desfășurat pe fondul solicitărilor recente ale congresmenilor americani de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei, dar și în contextul îngrijorărilor legate de implicarea Hong Kongului în activități financiare controversate. În noiembrie, un comitet special al Camerei Reprezentanților din SUA a cerut revizuirea statutului comercial privilegiat al Hong Kongului, susținând că regiunea a devenit un centru al infracțiunilor financiare, contribuind la livrarea de tehnologii interzise către Rusia și facilitând comerțul ilegal cu aur și petrol.

Conform datelor furnizate de congresmeni, aproximativ 40% din bunurile exportate din Hong Kong în Rusia în 2023 erau incluse pe listele de sancțiuni ale SUA și UE. Acestea includ semiconductori și alte tehnologii critice pentru sprijinirea capacității militare a Moscovei.

Un raport Nikkei Asia arată că livrările de cipuri către Rusia prin Hong Kong și China au crescut de 11 ori în perioada 2021-2022, ajungând la 570 de milioane de dolari. În plus, analiza The New York Times a evidențiat că, în ultimul trimestru al anului 2023, importurile de semiconductori occidentali ale Rusiei aproape că au revenit la nivelurile dinaintea războiului.

Hong Kong rămâne un important centru financiar global, însă statutul său economic a fost afectat de legea privind securitatea națională introdusă de Beijing în 2020, care a atras sancțiuni din partea SUA. În noiembrie, Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din SUA a impus sancțiuni asupra a peste 50 de bănci rusești cu legături internaționale și a avertizat instituțiile financiare străine care folosesc Sistemul Rus de Transfer de Mesaje Financiare (SPFS) că riscă sancțiuni secundare.

Acțiunile SUA subliniază presiunea continuă pentru izolarea economică a Rusiei, în paralel cu încercările de a limita influența Hong Kongului în tranzacțiile globale suspecte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță prelungirea termenului pentru actualizarea informațiilor referitoare la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali și organizațiilor necomerciale din Republica Moldova. Astfel, noul termen-limită pentru depunerea declarațiilor este 31 decembrie 2025. Modificările legale necesare vor fi adoptate de Parlament până la sfârșitul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea utilizării entităților juridice în scopuri ilegale. În plus, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele ale Uniunii Europene, pentru a permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarului efectiv va fi obligatorie doar pentru entitățile care au avut modificări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. De asemenea, cererile pot fi transmise electronic la adresa be@asp.gov.md, fără a fi necesară prezentarea fizică la sediile ASP.

Pentru a facilita procesul, se va permite depunerea unei singure declarații inițiale, iar actualizările vor fi necesare doar în cazul schimbării beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării ori radierii unităților din Registru. Parlamentul va extinde termenul pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și va amâna aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. În plus, se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, pentru a reduce cozile și timpul de așteptare. Din aprilie 2025 va deveni operațională o platformă digitală care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, fără a mai fi necesar să trimiteți informațiile prin email.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală