Hong Kong, între SUA și Rusia: Avertismentul care poate schimba jocul financiar global

18 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Departamentul Trezoreriei SUA a transmis un avertisment instituțiilor financiare din Hong Kong să evite colaborarea cu entități rusești. Potrivit Nikkei, Jesse Baker, adjunctul asistentului pentru Asia și Orientul Mijlociu în cadrul Biroului pentru Combaterea Finanțării Terorismului și Infracțiunilor Financiare (TFFC), s-a întâlnit în decembrie cu reprezentanții principalelor bănci din regiune, inclusiv HSBC, Standard Chartered și Bank of China.

Discuțiile s-au desfășurat pe fondul solicitărilor recente ale congresmenilor americani de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei, dar și în contextul îngrijorărilor legate de implicarea Hong Kongului în activități financiare controversate. În noiembrie, un comitet special al Camerei Reprezentanților din SUA a cerut revizuirea statutului comercial privilegiat al Hong Kongului, susținând că regiunea a devenit un centru al infracțiunilor financiare, contribuind la livrarea de tehnologii interzise către Rusia și facilitând comerțul ilegal cu aur și petrol.

Conform datelor furnizate de congresmeni, aproximativ 40% din bunurile exportate din Hong Kong în Rusia în 2023 erau incluse pe listele de sancțiuni ale SUA și UE. Acestea includ semiconductori și alte tehnologii critice pentru sprijinirea capacității militare a Moscovei.

Un raport Nikkei Asia arată că livrările de cipuri către Rusia prin Hong Kong și China au crescut de 11 ori în perioada 2021-2022, ajungând la 570 de milioane de dolari. În plus, analiza The New York Times a evidențiat că, în ultimul trimestru al anului 2023, importurile de semiconductori occidentali ale Rusiei aproape că au revenit la nivelurile dinaintea războiului.

Hong Kong rămâne un important centru financiar global, însă statutul său economic a fost afectat de legea privind securitatea națională introdusă de Beijing în 2020, care a atras sancțiuni din partea SUA. În noiembrie, Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din SUA a impus sancțiuni asupra a peste 50 de bănci rusești cu legături internaționale și a avertizat instituțiile financiare străine care folosesc Sistemul Rus de Transfer de Mesaje Financiare (SPFS) că riscă sancțiuni secundare.

Acțiunile SUA subliniază presiunea continuă pentru izolarea economică a Rusiei, în paralel cu încercările de a limita influența Hong Kongului în tranzacțiile globale suspecte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală