Ideologul rus Alexandr Dughin, pus pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană

06 Oct. 2022, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2022, 05:05 // Actual //  Lupu Eduard

Ideologul rus și apropiatul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, se află pe noua listă a persoanelor interzise în Uniunea Europeană (UE), potrivit informațiilor date de surse europene pentru G4Media.

Alexandr Dughin, pe lista persoanelor interzise în UE

Alexandr Dughin va fi interzis pe teritoriul UE, el fiind inclus în noul pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Rusiei. În total, 30 de persoane și șapte entități din Rusia sunt vizate.

Printre cele 30 de persoane interzise în UE se numără oficiali de stat din Rusia, dar și artiști care au susținut mereu invazia Rusiei în Ucraina sau reprezentanți ai Moscovei în teritoriile ocupate.

Comisia Europeană urmează să adopte cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vineri, după ce de curând ambasadorii europeni au ajuns la un acord comun.

UE introduce un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Noul pachet de sancțiuni vine pe fondul continuării războiului dus de Rusia în Ucraina și vizează instituirea unui plafon maximal de preț pentru petrolul rus exportat în state terțe, ce urmărește scăderea încasărilor pentru regimul de la Kremlin.

Pe lângă acestea, alte sancțiuni ce vor fi introduse de UE privesc produsele din oțel și fier provenite din Rusia, dar și adăugarea unor noi categorii de tehnologice electronice ce vor fi interzise la export în Rusia, au declarat sursele europene pentru G4Media.

Cine este Alexandr Dughin

Aleksandr Dughin este un filosof, sociolog, politician și ideolog ultra-naționalist rus, numit adesea de presa internațională „Rasputinul lui Putin” sau „creierul lui Putin”. El a fondat, la începutul anilor 1990, Partidul Național Bolșevic.

Fiica sa, Daria Dughina a murit lunile trecute după ce mașina în care se afla a explodat. După moartea acesteia, care se afla în mașina tatălui ei, mai multe teorii au apărut în spațiul public, potrivit cărora, ținta ar fi fost chiar el, Alexandr Dughin. Rusia ar fi avut motive să scape de el.

Decizia de lichidare a lui Alexandr Dughin ar fi putut fi luată de Moscova deoarece declarațiile sale nu se mai potrivesc, având în vedere evenimentele din jurul războiului din Ucraina.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 17:49 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.

Investițiile proprii ale agenților economici

A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.

După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.

De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ  cu 16,7%.

Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.

Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.

Investiții în mașini și utilaje

În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.

De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.

Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Factorii care au influențat scăderea investițiilor

Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău