Igor Dodon, după consultările la Președinție: A vorbi despre scenarii politice ar fi inuman. Discutăm diferite scenarii

16 Mart. 2021, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
16 Mart. 2021, 17:39 // Actual //  Fetco Veronica

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova rămâne și în continuare pe poziția înaintării Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, după consultările cu șeful statului, deja după anunțul Marianei Durleșteanu că nu-și mai dorește desemnarea la funcția de prim-ministru. Prins pe picior greșit, Igor Dodon a spus că discută cu Mariana Durleșteanu „diferite scenarii, inclusiv politice”, iar asta chiar dacă, la începutul intervenției sale a menționat că „șa această etapă, să vorbim despre scenarii politice în condiții de pandemie, ar fi inuman și incorect”.

Ieșit după consultările președintelui Maia Sandu cu „grupurile și fracțiunile parlamentare”, Igor Dodon nefiind parte a fracțiunii PSRM în condițiile în care nu are mandatul de deputat, acesta a menționat că „în sfârșit, a început un dialog între principalii lideri politici din Republica Moldova, care de fapt, trebuiau să inițieze acest dialog mai devreme”„Mă bucur că astăzi a avut loc această întrevedere pentru a încerca să găsim soluții din crizele politice, constituționale, epidemiologice din Republica Moldova”, a opinat Dodon.

Astfel, acesta a spus că, din punctul său de vedere, „la această etapă, să vorbim despre scenarii politice în condiții de pandemie, când zeci de oameni pleacă din viață zilnic din cauza COVID-ului, ar fi inuman, incorect și sunt ferm convins că cetățenii așteaptă de la noi în primul rând să prioritizăm agenda noastră a celor care conduc statul, fie din instituția prezidențială, fie că sunt în Parlament”.

„Noi am înaintat o candidatură la funcția de prim-ministru și rămân pe poziția că numirea unui guvern cu funcții depline ar putea să facem față pandemiei mai eficient. Candidatura are susținerea în continuare. Dacă vor fi alte candidaturi propuse de partidele parlamentare sau de către instituția prezidențială, noi suntem gata să le examinăm. Scenarii politice, alegeri parlamentare anticipate, ar fi un compromis așa cum și l-ar dori și instituția prezidențială și Partidul Socialiștilor. Evident că nu așa cum și le dorea cineva în luna aprilie sau mai. Aceste scenarii nu sunt valabile. Mai târziu, în toamnă, putem să discutăm, dar doar după ce suntem siguri că facem față crizei pandemice”, a mai spus președintele PSRM, precizând că ar vedea posibilitatea de a intra în campania electorală doar după vaccinarea a 300-400 mii de cetățeni, scrie realitatea.md.

„Tot ceea ce ține de scenariile politice, alegeri anticipate, da, noi suntem consecvenți, dar după ce suntem siguri că cei care strănută sunt sănătoși, sunt vaccinați și nu prezintă un pericol pentru cei din jur”, a mai spus Dodon după ce a strănutat cineva din preajmă.

Cât ține de anunțul făcut de Mariana Durleșteanu privind retragerea sa, Igor Dodon a spus că discută cu aceasta „diferite scenarii, inclusiv politice”, dar fără nu a dorit să deschidă parantezele. „De aceea, încă o dată vă spun, în Parlament există majoritate parlamentară și posibilitatea de a susține un candidat la funcția de prim-ministru”, a conchis fostul șef al statului.

 

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală