Imperiul Gazprom se năruie sub ochii lui Putin! Cota gigantului rus pe piaţa europeană de gaze a coborât la 7%

30 Oct. 2023, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Oct. 2023, 16:24 // Actual //  Lupu Eduard

Situația actuală arată că Gazprom, gigantul energetic rus, a înregistrat o scădere semnificativă a cotei sale de piață în Europa în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale. Datele recente arată că, în 2022, cota sa pe piața europeană a scăzut drastic, ajungând la doar 7% în comparație cu 40-45%, cât era în anii precedenți, explică membrul Consiliului de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Un raport detaliat arată că, în anii precedenți, Gazprom exporta anual între 150 și 180 de miliarde de metri cubi de gaze către Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2022, livrările au înregistrat o cădere semnificativă, însumând doar 62,2 miliarde de metri cubi. Situația din acest an nu arată mai bine, cu doar 16,5 miliarde de metri cubi livrați în primele 9 luni ale anului.

Potrivit lui Tofilat, factorii care au contribuit la această scădere drastică sunt multiple. Explozii „misterioase” au distrus atât gazoductele Nord Stream 1 și 2, cât și sancțiunile impuse conductei Yamal-Europe. Aceste evenimente au lăsat Gazprom cu doar două coridoare funcționale pentru tranzitul gazelor către UE – prin Ucraina și Turkstream.

„Este important de menționat că șantajul energetic exercitat de Putin asupra UE a început încă din 2021, anterior războiului. Gazprom a redus livrările și a oprit vânzările la bursă, contribuind la scumpirea gazelor pe piețele europene. În octombrie 2021, prețul gazelor a atins un nivel fără precedent de 2000 de dolari, ca urmare a manevrelor Gazprom-ului”, a mai spus Tofilat.

Cu toate acestea, în opinia membrului în Consiliul Moldovagaz, situația s-a schimbat, iar Europa nu s-a confruntat cu crize majore de aprovizionare. În prezent, Gazprom se situează pe locul patru în ceea ce privește volumele de gaze livrate pe piața UE. Principalele surse de gaze pentru UE includ LNG-ul, Norvegia, țările Africii de Nord, Gazprom, Azerbaijan și alți furnizori, cu LNG-ul reprezentând cea mai mare parte (39%) din totalul consumului.

Această schimbare semnificativă în peisajul energetic european indică o diversificare a surselor de aprovizionare, reducând dependența de Gazprom și consolidându-și reziliența față de eventualele presiuni politice sau economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău