IMPORTANT! „Poșta Moldovei” lansează numărul unic de contact 1310

07 Sept. 2021, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 17:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În scopul îmbunătățirii platformelor de comunicare și interacțiune cu clienții, Poșta Moldovei lansează un număr unic de contact, simplu și comod. Astfel, noul telefon de contact va fi 1310.

Prin intermediului numărului scurt de telefon 1310, clienții vor dispune de asistență informaţională și consultativă privind toate serviciile poștale, inclusiv:
  • Procedura de livrare a trimiterilor poștale prin serviciul Curier Rapid;
  • Procedura de expediere a trimiterilor poștale internaționale prin serviciul prioritar EMS;
  • Procedura de primire a trimiterilor poștale în Post-Terminal;
  • Verificarea statutului/ localizării trimiterilor poștale de import şi export;
  • Condiții și tarife de expediere, modalităţi şi termene de livrare, termene de păstrare şi proceduri de readresare şi retur, conținut admis sau interzis;
  • Proceduri și condiții de recepționare și expediere a trimiterilor Contra-Ramburs, mandatelor interne, transferurilor de bani;
  • Localizarea oficiilor poștale, identificarea codurilor poștale conform adreselor de deservire.

De asemenea, Poșta Moldovei informează că numărul scurt 1310 al Serviciului Call-Centru va rămâne activ și numărul de telefon: 022 27-00-44.

Astfel, Serviciul Call-Centru este disponibil în intervalul orelor: 08:00 – 17:00, de luni până vineri.

Pentru servicii de curierat puteți apela de la 08:00 – 20:00, iar sâmbătă de la 09:00 – 18:00. Pentru serviciul EMS de la 08:00 – 19:00.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală