FOTO Istoria cuplului francez care a cumpărat o vilă în Bali, fără a cunoaște locul. Acum, o noapte costă 1.220 dolari

07 Sept. 2021, 17:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 17:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Să cumperi o casă într-un loc pe care nu-l cunoști sau nu l-ai vizitat niciodată poate fi destul de riscant și stresant.  Totuși, un cuplu din Franța au făcut acest lucru în 2011, atunci când o prietenă le-a spus că în Bali se vinde o proprietate, chiar lângă casa ei. După achiziție a început și construcția unei vile în stil balinez, care cu timpul s-a extins. Cu toate că inițial planificau un loc pentru odihna proprie, acum vilele sunt oferite și spre închiriere.

„Ceea ce nu și-au dat seama până nu au ajuns în Bali a fost că au cumpărat o oază. Aproape de pauzele de surf ale plajei Echo din Canggu și înconjurate de câmpuri de orez, proprietarii descoperiseră o adevărată ascunzătoare.”

Cuplul a numit locuința Villa Zelie.

„Ceea ce a început ca o vilă cu cinci dormitoare a devenit un sat liber, cu zece pavilioane. Vilele care servesc ca dormitoare sunt împrăștiate la marginea proprietății, iar un pavilion de locuit și un pavilion cu mese se află în spatele unei piscine.”

Fiecare piesă de mobilier din vilă este fie antică, fie lucrată manual. Cuplul a expediat din Java joglos (acoperișuri boltite) vechi de 200 de ani pentru a ocupa locul central în fiecare gladak. Păsările de lemn atârnă de tavanul pavilionului piscinei. Cadele de baie sunt cioplite din rocă vulcanică neagră. O ușă veche din lemn este acum o masă pentru vila de la piscină, iar un seif din secolul al XIX-lea este elementul central al dormitorului principal.

Vila medie cu cinci dormitoare costă în jur de 761.000 USD în Canggu, potrivit agenției imobiliare Bali Home IMMO Property, dar cuplul știe că nu vor deține niciodată terenul. Străinii pot cumpăra un contract de închiriere de la 25 la 30 de ani, pe care îl pot prelungi, dar terenul va aparține întotdeauna balinezilor.

Proprietarii au refuzat să împărtășească cât au plătit pentru casă, dar au spus că au cheltuit la fel de mult pentru renovări ca și pentru achiziția inițială a vilei.

Villa Zelie a început să fie oferită cu chirie oaspeților în 2018 și acum costă 1.220 USD pe noapte.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO