În 1999, Warren Buffett a fost întrebat cum poți deveni atât de bogat ca el. Sfaturile sunt valabile și astăzi

27 Iul. 2021, 12:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Iul. 2021, 12:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Dacă vrei să fii la fel de bogat ca Warren Buffett, nu aștepta ca să începi. Acesta este sfatul pe care titanul investitor la împărtășit în 1999 la adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, când a fost întrebat cum poți câștiga 30 de miliarde de dolari, ceea ce era aproximativ averea sa netă la acea vreme.

Buffett, în vârstă de 68 de ani – a cărui avere a crescut de atunci până la peste 100 de miliarde de dolari – a spus că dobânda compusă este cel mai bun prieten al investitorului și a comparat construirea bogăției prin interes cu rularea unui bulgăre de zăpadă pe un deal.

„Începe devreme”, spuse Buffett. „Am început să construiesc acest mic bulgăre de zăpadă în vârful unui deal foarte lung. Trucul pentru a avea un deal foarte lung este fie să începi foarte tânăr, fie să trăiești pentru a fi foarte bătrân. ”

Oracolul din Omaha a spus că, dacă ar fi absolvit facultatea în 1999 și ar trebui să investească 10.000 de dolari, s-ar gândi serios unde și-ar băga banii.

„Probabil că m-aș concentra asupra companiilor mai mici, deoarece aș lucra cu sume mai mici și există mai multe șanse ca ceva să fie trecut cu vederea în acea arenă”, a explicat Buffett, spunând că va începe să examineze companiile alfabetic și să lucreze de acolo.

Investitorii, a explicat Buffett, trebuie să se descurce singuri și să se bazeze pe propriile cunoștințe și intuiție atunci când caută întreprinderi promițătoare în care să investească. El a adăugat că investitorii pricepuți ar face tot posibilul să „învețe ceea ce știu și ce nu” și să acționeze „Foarte viguros” când văd ceva ce consideră a fi o bună oportunitate.

„Nu poți să cauți în jur ca oamenii să fie de acord cu tine”, a spus Buffett despre investirea banilor. „Nu poți căuta în jur ca oamenii să știe chiar despre ce vorbești.”

Pentru a construi avere, investitorii ar trebui să „cumpere în mod constant un fond cu indice S&P 500 cu preț redus”, a spus Buffett în 2017.

Totuși, Buffett a spus că aspirarea la câștig de 30 de miliarde de dolari este inutilă și a spus recent că dimensiunea averii sale este „de neînțeles”.

„Banii fac foarte puține diferențe după un nivel moderat”, a spus el.

El a continuat: „Dacă mi-ați cere să schimb un procent foarte semnificativ din valoarea mea netă, fie pentru câțiva ani în plus din viața mea, fie să pot face în acei ani ceea ce vreau să fac, aș face-o într-o secundă. ”

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală