Bill Gates spune că oamenii leneși sunt cei mai buni angajați. Dar „lenea” ta maschează o problemă mai profundă?

27 Iul. 2021, 12:14
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Iul. 2021, 12:14 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Bill Gates crede că ar trebui să angajezi oameni leneși. El a spus: „Aleg o persoană leneșă pentru a face o treabă grea. Pentru că o persoană leneșă va găsi o modalitate ușoară de a o face.” Totuși, unii specialiști spun că lenea poate ascunde probleme mai grave, precum necesitatea de odihnă. Iar pentru că o persoană poate găsi soluții bune, într-o perioadă scurtă de timp, nu înseamnă că este leneșă, dar înseamnă că știe să prioritizeze.

Alegerea unei persoane care va face o treabă „pe calea ușoară” și va rezolva problema dificilă din fața lor poate fi mai bună decât a mobiliza o întreagă echipă. Cea mai grea cale de multe nu înseamnă că este cea mai bună cale. De fapt, în lumea startup-ului, livrarea excesivă poate fi la fel de periculoasă ca și livrarea atunci când timpul și banii sunt resurse finite și o soluție mai mică ar fi rezolvat problema în mod eficient. Faptul că o persoană alege calea cea mai ușoară nu înseamnă că este leneșă. Asta îi face buni la prioritizare, lucrători eficienți și oameni mai rezistenți.

Categorizarea tuturor acestor comportamente ca leneși este nespecifică și nejustificată. Un coleg a ratat un termen în ciuda faptului că a avut suficient timp? Leneş. Preferăm să dormim în loc să mergem la sală? Leneş. Dar nu este atât de simplu. Lenea nu este problema; este un simptom. Motivele mai profunde ale ezitării noastre de a acționa pot fi problememaigrave. Să ne simțim leneși este adesea un semn că avem nevoie de odihnă. Odihna nu este egală cu lenea.

Este o concepție greșită. De multe ori arată similar. Cultura tehnologică în general are această problemă: percepția productivității este mai importantă decât productivitatea reală.

Uneori, cel mai productiv lucru pe care îl poți face este odihna. Așa cum am mai scris, odihna este esențială pentru productivitate. Odihna este un partener de muncă. Unul nu se poate termina fără celălalt. Odihna în timpul zilei de lucru, ca într-o plimbare lungă, poate fi importantă în generarea de idei creative. Pauzele mai lungi sunt esențiale în prevenirea epuizării. Ceea ce poate părea lene, te face mai bun.

Atunci când te odihnești, odihnește-te cu adevărat. Nu navigați pe internet. Nu răspundeți la e-mail în vacanță. Luați cu adevărat spațiul pentru odihnă restaurativă – și acordați-le colegilor dvs. și acel spațiu. Probabil că veți reveni motivat și mai bine echipat pentru a lucra.

Ce ne mai poate spune senzația de lene?

Ești bine odihnit, bine hidratat, în orele de vârf și încă mai ai probleme cu motivarea. Te face leneș asta?

Nu este atât de simplu.

Lipsa motivației este un lucru pe care mulți dintre noi îl reproșăm pentru că eșuăm personal. În loc să aruncați insulte, încercați să vă întrebați de ce evitați anumite sarcini. Nu vă mulțumiți cu răspunsurile ușoare. Poate că nu ești atât de inspirat de jobul tău acum, deoarece nu înveți nimic nou. Poate vă este frică de disconfortul care vine cu progresul, ca la sala de sport, sau de eșecul în sine, ca și cu un proiect de pasiune care ar putea să nu conducă la nimic.

Acestea sunt probleme mai complexe de rezolvat decât lenea. Pentru a le adresa celorlalți, trebuie să provii dintr-un loc de profundă empatie. Nu este ușor să vorbești despre temerile de inadecvare sau pierderea sensului în munca ta. Este o problemă umană, nu o problemă a rezultatelor, dar are un impact asupra rezultatului. Conectarea cu ceilalți la locul de muncă îi face pe oameni mai productivi. În plus, lucrând dintr-un loc de curiozitate și nu de presupuneri de lene, rămâi pe aceeași parte a problemei.

Pentru a rezolva aceste probleme în tine, trebuie să evaluezi informațiile adunate din interogarea așa-numitei tale lenei. Identificarea a ceea ce te împiedică, indiferent dacă este vorba de tendințe perfecționiste sau de autoeficacitate scăzută, este primul pas către acțiune.

Riscul de lene este că se va transforma în stagnare. Trebuie să faceți alegeri care să abordeze cauza principală. Nu vei fi doar mai productiv. S-ar putea chiar să fii mai fericit. Asta contează, nu numai pentru că ești o persoană care merită fericirea, ci și pentru că oamenii care sunt fericiți la locul de muncă au mai mult succes. Emoțional influențează gândirea, așa că, dacă ești mai împlinit la locul de muncă, gândurile și acțiunile tale vor înflori.

Deci, ce facem în legătură cu asta?

Valorificați principiul progresului. Principiul progresului afirmă că „dintre toate lucrurile care pot stimula emoțiile, motivația și percepțiile în timpul unei zile de lucru, cel mai important este progresul în munca semnificativă”. Simțind un sentiment de progres și bucurându-vă de micile victorii vă poate ajuta să luptați cu vocea din capul dvs. care spune că munca este prea dificilă sau că proiectul este prea mare pentru a fi abordat.

Apăsați butonul de resetare cu un pui de somn. Studiile arată că un pui de somn de 30 de minute poate opri deteriorarea performanței. Un pui de somn de 60 de minute îl poate inversa. Dacă te simți leneș, ar putea fi indicativul tău de odihnă.

Concentrați-vă pe ceva mai ușor. Lipsa de semnificație în munca dvs. este un factor principal care contribuie la diminuarea motivației. Dacă nu doriți – sau nu sunteți în stare – să faceți o mare schimbare, vorbiți cu persoanele asupra cărora munca voastră are un impact, nu doar ceea ce produceți. Acest lucru schimbă accentul de la sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți către modul în care puteți ajuta oamenii, atât în interior, cât și în exterior.

Fă mai puține. Mai ales ca fondator, a face mai puțin poate fi teribil. Deleghează unele activități unor persoane care pot face asta mai bine dect tine și nu în ultimul rând poți amâna să faci ceva dacă această nu este o sarcină importantă.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău