În 2020 au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră. Care este motivul

16 Apr. 2021, 15:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 15:44 // Actual //  MD Bani

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la toţi operatorii care intră sub incidenţa sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) au înregistrat un declin de 13,3% în 2020, comparativ cu 2019, iar cele ale companiilor aeriene au scăzut cu aproape două treimi, a anunţat Comisia Europeană, transmite Reuters.

„Chiar dacă este unul din sectoare cele mai vulnerabile la pandemia de coronavirus (COVID-19), aviaţia a înregistrat cea mai semnificativă reducere a emisiilor, de 64,1%”, a informat Executivul comunitar.

În sectorul energiei, emisiile au scăzut cu 14,9%, în urma consumului mai redus de electricitate şi a înlocuirii producerii de energie pe bază de cărbune cu gazele naturale. Emisiile industriale au înregistrat un declin de 7%, în special în sectorul oţelului, scrie AGERPRES.

Emisiile totale verificate de gaze cu efect de seră de la instalaţiile staţionare, cum ar fi fabricile şi centralele electrice, s-au situat la 1,331 milioane de tone echivalent dioxid de carbon (CO2e) în 2020, un declin de 11,2%.

Emisiile din industria aviaţiei au scăzut la 24,5 milioane de tone echivalent dioxid de carbon, comparativ cu 68,2 milioane de tone CO2 în 2019, a informat Executivul comunitar.

Deşi cererea mai scăzută de energie a ajutat în general la reducerea emisiilor, Comisia Europeană observă că „nu este posibil, cu actualele date, să se determine cât de mult din această reducere poate fi atribuită câştigurilor în eficienţa emisiilor”.

Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) este principalul instrument de politică al UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, impunând centralelor electrice, fabricilor şi companiilor aeriene europene să achiziţioneze certificate de acest fel tot mai costisitoare, în timp ce plafonul numărului de certificate tranzacţionabile scade de la an la an.

Comisia Europeană va propune în iunie o reformă majoră a ETS, având în vedere obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, plus obiectivul intermediar al diminuării emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în anul 2030 faţă de nivelul anului 1990.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2025, 12:48 // Actual //  bani.md

RLIVE TV a realizat o nouă rubrică “Un vin bun cu Mihai Druţă”. De această dată, vinul din centrul atenţiei degustatorului a fost Fraţi, de la Castel Mimi. Sommelierul Mihai Druţă a venit cu recenzia în detaliu după ce a examinat eticheta, mirosul şi gustul vinului, produs din soiurile internaţionale de struguri Malbec şi Merlot.

“Vinul are o culoare roșie intensă, cu reflecții rubinii. Observăm foarte bine și acele piciorușe care sunt pe peretele paharului, ceea ce denotă o bogăție a vinului. În aromă simțim foarte mult fructele roșii-supracoapte, coacăză neagră, prună uscată, puțin condiment, dar mai mult ar fi o nuanță foarte fină de caramel, ceea ce denotă o maturare foarte bună în butoiul francez”, precizează Mihai Druţă.

 

Fraţi, de 14,5% alcool, este un cupaj maturat timp de opt luni în butoaie de stejar francez înainte de a fi îmbuteliat. Potrivit degustatorului etalon Mihai Druţă, acest vin roşu, sec, este perfect pentru masa de Paşti unde avem bucate din carne şi miel.

“Are un gust plin, este un vin de caracter, un vin care s-ar asocia foarte bine cu niște bucate din carne. Un vin care s-ar asocia perfect cu mielul pascal, cu pârjoalele tradiționale, care de regulă se regăsesc la noi pe masă. Această asociere gastronomică ar trezi foarte multă placere. Încercați să găsiți asocierile corecte și să gustați vinuri bune!”, a încheiat Mihai Druţă recenzia vinului Fraţi.

Precizăm că Fraţi, vinul de suflet al familiei produs de Castel Mimi, a obţinut doar medalii de Aur în cadrul competiţiilor internaţionale de specialitate de până acum – Mundus Vini Spring Tasting, Gilbert & Gaillard, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, dar şi acasă, la concursul naţional Vinul Moldovei Ediţia II-a.

Vinul Fraţi poate fi găsit în magazinul castelului vinicol, dar şi în toate reţelele de retail din ţară.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ