În 6 școli din Republica Moldova începe pilotarea standardelor Școlii Sigure Online. Soluționează o problemă majoră

17 Sept. 2021, 15:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 15:54 // Actual //  MD Bani

Elevii din 6 școli din țară se vor simți mai în siguranță în mediul online. Pe parcursul anului curent de studii, în aceste școli vor fi pilotate standardele unice de protecție a tuturor copiilor de riscurile abuzurilor comise în mediul virtual. Acesta este rezultatul mai multor cercetări, teste și ajustări ale bunelor practici întreprinse de Centrul Internațional „La Strada” de-a lungul ultimilor 4 ani în domeniul educației pentru siguranța online.

Un studiu realizat la începutul acestui an de „La Strada” în domeniul siguranței copiilor online arată că subiectul este abordat sporadic în procesul educațional, nivelul de pregătire a cadrelor didactice este insuficient și că lipsește un cadru instituțional potrivit pentru a implementa eficient inițiative de protecție a copiilor pe Internet.

Pentru a putea face față acestor provocări, în contextul procesului educațional la distanță și luând în calcul bunele practici internaționale, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat și a înaintat spre pilotare standarde unice pentru siguranța online în școală.

Angela PRISĂCARU, consultant principal, Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării al RM: Standardele pentru protecția și siguranța elevilor în mediul online vin să soluționeze o problemă majoră ce afectează bunăstarea psiho-emoțională a elevilor în mediul online – lipsa unui cadru consolidat de acțiuni la nivelul instituțiilor de învățământ. Sperăm că aceste Standarde vor răspunde necesității comunității școlare, oferind claritate în acțiunile care trebuie întreprinse de fiecare actor educațional, pentru siguranța copiilor pe Internet. Pe termen lung, după pilotarea standardelor, acestea vor deveni obligatorii pentru toate instituțiile de învățământ din țară.

La nivel național, constatăm un nivel insuficient de informare și conștientizare a riscurilor cărora se supun copiii în mediul virtual, a menționat Elena BOTEZATU, Directoare Executivă, CI „La Strada”. De aceea, modelul Școlii Sigure Online, pe care îl lansăm astăzi, este angajamentul asumat al actorilor educaționali de a proteja copilul de orice formă de violență online și de a întreprinde acțiunile necesare pentru a-i dezvolta reziliența față de abuz în mediul virtual. Cu pași mici, dar siguri, sprijiniți de partenerii noștri, școala va învăța să prevină și să intervină corect, cu multă grijă, dar prompt, atunci când semnalează o situație de abuz comisă în raport cu copiii pe Internet.

Altfel spus, noile standarde urmează să integreze politicile, practicile și procedurile din școală, astfel încât siguranța online să devină element transversal al sistemului de educație, în concordanță cu prevederile politicilor internaționale din domeniul protecție drepturilor copiilor și asumate de școlile din țările europene. Potrivit Elenei BOTEZATU, implementarea acestor standarde presupune o schimbare la nivel de conștiință, atitudini și abordări în activitățile cu elevii despre siguranța online, dar și în percepțiile comunității despre ce înseamnă, de fapt, responsabilitatea legală a instituțiilor de învățământ de a proteja copiii de orice formă de violență și cum raportăm această obligație la tot ce se întâmplă în mediul virtual.

Concomitent cu activitățile-pilot care vor testa modelul Școlii Sigure Online,  în următoarele câteva săptămâni va fi implementată o campanie de sensibilizare a comunității școlare în raport cu riscurile la care se expun copiii în mediul online. William MASSOLIN, Șeful oficiului Consiliului Europei la Chișinău a menționat că misiunea acestei campanii este să informeze profesorii, comunitatea școlară și părinții cu privire la riscurile cărora se supun copiii în mediul online și, în mod special, cum ar trebui adulții să prevină abuzurile sexuale comise asupra copiilor în mediul virtual. Aceste activități sunt necesare mai ales acum, în timpul pandemiei de COVID-19, când numărul raportărilor de abuzuri sexuale online au crescut alarmant atât în țările UE, cât și în Republica Moldova, a mai spus William MASSOLIN: În acest sens, unul dintre obiectivele-cheie ale Consiliului Europei este sporirea nivelului de conștientizare a abuzurilor sexuale asupra copiilor, inclusiv celor comise online, așa cum se prevede și Strategia Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău