Americanii au câştigat cursa pentru prima centrală nucleară a Poloniei. Celălalt concurent a fost Coreea de Sud, iar polonezii au subliniat importanţa alianţei polono-americane în domeniul securităţii, care acoperă şi securitatea energetică. Acest parteneriat probabil nu se va opri aici, deoarece programul nuclear al Poloniei este mai extins şi prevede construirea a şase reactoare. Coreea de Sud nu a fost lăsată pe tuşă, ci a fost aleasă pentru construirea celei de-a doua centrale atomice poloneze.
Partenerul american care se va ocupa cu construirea industriei atomice în Polonia, Westinghouse, este acum în plină ascensiune după ce în 2017 a fost plasată sub protecţia legii falimentului pentru restructurare. Compania a efectuat între timp mai multe achiziţii, iar recent a anunţat preluarea sa de către două corporaţii private, ceea ce este văzut ca un semn al renaşterii energiei nucleare.
Westinghouse şi SUA sunt astfel cu un pas uriaş în faţa concurentului european EDF, din Franţa, căruia guvernul de la Paris vrea să-i redea gloria internaţională de odinioară. Din partea Coreei de Sud, la programul nuclear polonez participă o companie de stat, Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
Westinghouse a încercat să-i elimine pe sud-coreeni din competiţie cu un proces privind drepturi intelectuale. Reactoarele KHNP ar folosi tehnologie de la Westinghouse. Polonia este ţara europeană cu cea mai mare dependenţă de cărbune, iar energia nucleară este considerată o soluţie pentru înverzirea economiei.
Şi Cehia vrea să-şi sporească siguranţa energetică prin construirea de noi reactoare nucleare. O licitaţie în acest sens a fost deschisă în martie, iar guvernul ceh a considerat că cele mai sigure propuneri au venit din partea Westinghouse, KHNP şi EDF. Până la urmă, francezii mai au o şansă.