Statele Unite, dezvăluie strategia de război a Rusiei. Încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să înghețe

06 Nov. 2022, 05:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Nov. 2022, 05:56 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia încearcă să compenseze înfrângerile de pe fronturile din Ucraina distrugându-i infrastructura vitală. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Moscova încearcă să supună Ucraina făcând populația să sufere pe timpul iernii. Potrivit oficialului american, Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor au fost distruse de bombardamente.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia recurge la bombardamente asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a-i frânge rezistența. Potrivit spuselor sale, confruntată cu eșecuri majore în război, Moscova încearcă să supună regimul de la Kiev provocând suferința populației pe timpul iernii.

Blinken a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, la Münster, în vestul Germaniei, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din G7, grupul principalelor șapte state industrializate din lume.

„Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor sunt distruse”, a declarat secretarul de stat Antony Blinked.

Oficialul american a precizat că ţările G7 au convenit să creeze un nou grup de coordonare care va ajuta la pregătirea, restabilirea şi apărarea reţelei energetice a Ucrainei, pe care Vladimir Putin „a brutalizat-o”. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi masive de electricitate. Joi seară, aproape 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, potrivit autorităților.

Ucraina are nevoie de arme antiaeriene

În acest context, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Joe Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de echipamente de apărare antiaeriană. El a precizat că țara trebuie să se apere în condițiile în care Rusia bombardează masiv infrastructura sa energetică. Jake Sullivan, s-a aflat vineri, într-o vizită surpriză la Kiev, în capitala Ucrainei, unde a susținut o conferință de presă.

„Recunoaștem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic în care Rusia și forțele rusești fac să plouă cu rachete și drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei țări”, a declarat Sullivan în cadrul unei conferințe de presă.

El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării Oleksi Reznikov pe care i-a asigurat de „sprijinul neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

„Cel mai important lucru pe care am venit să îl spun astăzi (…) este că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista nici o ezitare, nici o scădere, nici o slăbire a sprijinului nostrum”, a asigurat Sullivan în fața presei de la Kiev.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău