În perioada 19 – 22 august va avea loc prima ediție a Festivalului Lupilor. Acesta este un concept nou de festival, conținutul căruia cuprinde tradiția strămoșească din origini până în prezent, un festival ce duce spectatorul printr-o simbioză de arte într-o drumeție de la folclor din moși strămoși spre o interpretare modernă. Printre invitații evenimentului se numără Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band, Surorile Osoianu. Primele două zile de eveniment vor avea loc la Teatrul Verde, parcul Valea Morilor.
Un concert al Lupilor este o experiență memorabilă, o stare ce se impregnează în ființa fiecăruia, o porție de cultură și tradiție. Un Festival al Lupilor este o mișcare culturală ce provoacă nu doar impresie, expresie, ci și schimbare. Revenirile la origini – sunt importante pentru cei ce nu vor să uite cine sunt.
AGENDA FESTIVALULUI LUPILOR
19 august – prima zi de festival
Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band – prin tradiție spre contemporan.
În seara de 19 august, la Teatrul Verde, din îmbrățișarea naturii, vor răsuna buciumele a trei cete ale neamului nostru, ce-și spun povestea în chei diferite – Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band.
Este o fuziune absolut inedită și o premieră concertistică dedicată deschiderii Festivalului Lupilor (ediția întâi), ce va capta prin intensitate, originalitate și stare. Pornind călătoria prin simbioza dintre clasic și modern a Moldovan National Youth Orchestra, publicul va ajunge la poteci nebănuite, pe care i le va deschide Alex Calancea Band prin reinterpretarea pieselor de altădată, iar în crângul de lumină va savura apa cristalină din creația Vali Boghean Band.
Culminația – toate trei cete în unison.
20 august – a II– a zi de festival
POVESTEA LUPILOR pe tărâmul Surorilor Osoianu
Din străvechi în contemporan
Atunci când se întâlnesc Lupii lui Calancea cu Surorile Osoianu, răsună văile și înălțimile, iar folclorul reînvie în toată splendoarea sa prin povestea lor cântată. Și te bucuri, și te uimește, și fiorii te încearcă, și te minunezi că toate astea izvorăsc din neamul tău.
Tot ce s-a transmis din moși strămoși până la surorile Osoianu și ce au preluat pentru perpetuare marile artiste, ia o nouă haină în mâinile Lupilor și devine expresie a modernului cu profund respect pentru tradiție.
Și vrei să te tot prinzi în horă, simțind pământul drag sub picioare, și vrei să tot asculți vibrația inconfundabilă a muzicii Lupilor.
Un repertoriu cu adevărat în premieră! Un grăunte din străbuni, de tradiție și bucium, purtat în traista Surorilor Osoianu, dă vlăstar puternic în Poveste Lupilor.
Teatrul Verde e locul în care, și de această dată, dăm viață pentru Povestea Lupilor!
21 august – a III – a zi de festival
DRUMEȚIE LA CUHNEȘTI, GLODENI, tribut picturii, sculpturii, poeziei din strămoși.
Ducem Festivalul la rădăcinile Lupilor, în satul Movileni, raionul Glodeni, unde, în atelierul lui Alexei Vidrașco dedicăm o întreagă zi sculpturii și picturii, evenimentul fiind inclusiv transmis online.
22 august – a IV-a zi de festival
HORA SATULUI la MOVILENI, GLODENI. Revenirea la origini.
Lângă balta lui Calancea, pe toloacă, se va desfășura ca altădată, cu tradiție și bucurie, hora satului. Și în această zi, publicul care nu va fi prezent la horă, va putea urmări online evenimentul.