În plină iarnă prețul gazului a ajuns la 350 dolari per mia de metri cubi. Motiv de reducere a tarifelor în Moldova?

02 Ian. 2024, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2024, 17:10 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul gazului a ajuns, la ora editării știrii – 4:30, la 350 dolari per mia de metri cubi, față de 376 dolari în dimineața zilei de astăzi, potrivit datelor TTF.

În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru populație este de 18,07 lei și s-a redus la începutul lunii iunie 2023 de la 29,27 lei metrul cub.

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că există posibilitatea ca începând cu luna mai, Chișinăul să reia achiziția de gaze de la Gazprom. Această decizie vine în contextul în care Gazprom a limitat unilateral volumul de gaze furnizate la 5,7 milioane de metri cubi, volum care este redirecționat regiunii transnistrene.

„Chiar dacă prețul așteptat (380 USD prețul estimat de la Gazprom n.a), vom evalua dacă Gazprom poate oferi gaze la un preț competitiv și avantajos pentru noi”, a declarat Parlicov, evidențiind caracterul pragmatic al deciziei care va fi luată în această privință.

Energocom a semnat un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cu SA „Moldovagaz”, destinat să acopere necesarul consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru.

Conform prevederilor contractului, se estimează că SA Energocom va livra aproximativ 451 milioane de metri cubi de gaze naturale în perioada ianuarie-aprilie 2024, la un preț inițial de 550 EUR/1000 m3 (echivalentul a 609 dolari n.a), cu posibilitatea ulterioară de ajustare în scădere. Această inițiativă vine în sprijinul obiectivului de a asigura o sursă stabilă de gaze naturale pentru consumatorii din zonă.

În ceea ce privește reducerea tarifului pentru consumatorii casnici, Parlicov a spus că deocamdată trebuie recuperate devierile financiare de la Moldovagaz (circa 600 milioane de lei n.a) și consumat gazul scump cumpărat pe timpul când ministrul Andrei Spînu deținea și portofoliul energiei de la Guvern.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,07 lei per metrul cub, însă pe perioada sezonului de încălzire, din noiembrie 2023 până în aprilie 2024, populația beneficiază de compensații. Or, tariful variază de la 12 lei la 17 metrul cub, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău