În plină iarnă prețul gazului a ajuns la 350 dolari per mia de metri cubi. Motiv de reducere a tarifelor în Moldova?

02 Ian. 2024, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2024, 17:10 // Actual //  bani.md

Prețul gazului a ajuns, la ora editării știrii – 4:30, la 350 dolari per mia de metri cubi, față de 376 dolari în dimineața zilei de astăzi, potrivit datelor TTF.

În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru populație este de 18,07 lei și s-a redus la începutul lunii iunie 2023 de la 29,27 lei metrul cub.

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că există posibilitatea ca începând cu luna mai, Chișinăul să reia achiziția de gaze de la Gazprom. Această decizie vine în contextul în care Gazprom a limitat unilateral volumul de gaze furnizate la 5,7 milioane de metri cubi, volum care este redirecționat regiunii transnistrene.

„Chiar dacă prețul așteptat (380 USD prețul estimat de la Gazprom n.a), vom evalua dacă Gazprom poate oferi gaze la un preț competitiv și avantajos pentru noi”, a declarat Parlicov, evidențiind caracterul pragmatic al deciziei care va fi luată în această privință.

Energocom a semnat un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cu SA „Moldovagaz”, destinat să acopere necesarul consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru.

Conform prevederilor contractului, se estimează că SA Energocom va livra aproximativ 451 milioane de metri cubi de gaze naturale în perioada ianuarie-aprilie 2024, la un preț inițial de 550 EUR/1000 m3 (echivalentul a 609 dolari n.a), cu posibilitatea ulterioară de ajustare în scădere. Această inițiativă vine în sprijinul obiectivului de a asigura o sursă stabilă de gaze naturale pentru consumatorii din zonă.

În ceea ce privește reducerea tarifului pentru consumatorii casnici, Parlicov a spus că deocamdată trebuie recuperate devierile financiare de la Moldovagaz (circa 600 milioane de lei n.a) și consumat gazul scump cumpărat pe timpul când ministrul Andrei Spînu deținea și portofoliul energiei de la Guvern.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,07 lei per metrul cub, însă pe perioada sezonului de încălzire, din noiembrie 2023 până în aprilie 2024, populația beneficiază de compensații. Or, tariful variază de la 12 lei la 17 metrul cub, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO