În sfârșit, unda verde pentru lansarea satelitului moldovenesc TUMnanoSAT

15 Iul. 2022, 07:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2022, 07:48 // Actual //  Lupu Eduard

După o întârziere neobișnuit de lungă pentru SpaceX, de peste o lună, racheta Falcon 9 cu indicativul B1067.5 a fost reinstalată la complexul 39A de la Cape Canaveral, de unde așteaptă lansarea către ISS, scrie Space Alliance.

În vârful sau cargoul Dragon CRS 25, cel care a cauzat și întârzierea după ce o scurgere de combustibil din sistemul RCS de propulsie al cargoului a oprit lansarea, impunând verificarea întregului sistem.

Cargoul Dragon folosește un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate în configurație principal-secundar, pe baza de MMH și NTO (monomethyl hydrazine și nitrogen tetroxide oxidizer).

Motoarele au fost îmbunătățite permanent de SpaceX în ultimii ani, iar astăzi au ajuns să furnizeze în jur de 400 N în vidul din spațiu. Ele sunt restartabile și sunt folosite atât pentru orientare cât și pentru corecții de orbită. În jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normală către ISS și înapoi pe Pământ.

CRS 25 urmează să fie lansat în această noapte la ora 00:44 UTC, va ajunge din urmă stația ISS pe o orbită 418 km x 422 km x 51.6 grade înclinație și va andoca la portul Harmony. Este așteptată atât recuperarea pe barjă a treptei întâi, cât și a celor două calote ale capsule protectoare.

Prognoza meteo pentru Cape Canaveral indică 70% probabilitate de lansare în această noapte, cu ceva nori și posibilitate de ploaie. Dacă nu vom avea din nou o surpriză tehnică de ultim moment, sunt șanse bune ca CRS 25 să zboare în sfârșit.

Misiunea este interesantă pentru noi pentru că în cargo este încărcat și satelitul TUMnanoSAT, construit la Chișinău, de Universitatea Tehnică a Republicii Moldova.
Cargoul celor de la SpaceX îl va transporta până la ISS, de unde astronauții îl vor transfera în modulul japonez Kibo și, folosind brațul robotic, conform unei proceduri standard, îl vor împinge afară în spațiu, într-o lansare foarte lentă.

Chiar dacă TUMnanoSAT nu este o revoluție spațială (discutăm despre un Cubesat construit de o universitate), pentru această parte a Europei lansarea sa este simbolică pentru că pune Republica Moldova într-o cooperare internațională, pe un traiect către Occident, deschizându-i oportunități pentru viitor, potrivit Space Alliance.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău