În sfârșit, unda verde pentru lansarea satelitului moldovenesc TUMnanoSAT

15 Iul. 2022, 07:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2022, 07:48 // Actual //  bani.md

După o întârziere neobișnuit de lungă pentru SpaceX, de peste o lună, racheta Falcon 9 cu indicativul B1067.5 a fost reinstalată la complexul 39A de la Cape Canaveral, de unde așteaptă lansarea către ISS, scrie Space Alliance.

În vârful sau cargoul Dragon CRS 25, cel care a cauzat și întârzierea după ce o scurgere de combustibil din sistemul RCS de propulsie al cargoului a oprit lansarea, impunând verificarea întregului sistem.

Cargoul Dragon folosește un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate în configurație principal-secundar, pe baza de MMH și NTO (monomethyl hydrazine și nitrogen tetroxide oxidizer).

Motoarele au fost îmbunătățite permanent de SpaceX în ultimii ani, iar astăzi au ajuns să furnizeze în jur de 400 N în vidul din spațiu. Ele sunt restartabile și sunt folosite atât pentru orientare cât și pentru corecții de orbită. În jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normală către ISS și înapoi pe Pământ.

CRS 25 urmează să fie lansat în această noapte la ora 00:44 UTC, va ajunge din urmă stația ISS pe o orbită 418 km x 422 km x 51.6 grade înclinație și va andoca la portul Harmony. Este așteptată atât recuperarea pe barjă a treptei întâi, cât și a celor două calote ale capsule protectoare.

Prognoza meteo pentru Cape Canaveral indică 70% probabilitate de lansare în această noapte, cu ceva nori și posibilitate de ploaie. Dacă nu vom avea din nou o surpriză tehnică de ultim moment, sunt șanse bune ca CRS 25 să zboare în sfârșit.

Misiunea este interesantă pentru noi pentru că în cargo este încărcat și satelitul TUMnanoSAT, construit la Chișinău, de Universitatea Tehnică a Republicii Moldova.
Cargoul celor de la SpaceX îl va transporta până la ISS, de unde astronauții îl vor transfera în modulul japonez Kibo și, folosind brațul robotic, conform unei proceduri standard, îl vor împinge afară în spațiu, într-o lansare foarte lentă.

Chiar dacă TUMnanoSAT nu este o revoluție spațială (discutăm despre un Cubesat construit de o universitate), pentru această parte a Europei lansarea sa este simbolică pentru că pune Republica Moldova într-o cooperare internațională, pe un traiect către Occident, deschizându-i oportunități pentru viitor, potrivit Space Alliance.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO