În sfârșit, unda verde pentru lansarea satelitului moldovenesc TUMnanoSAT

15 Iul. 2022, 07:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2022, 07:48 // Actual //  Lupu Eduard

După o întârziere neobișnuit de lungă pentru SpaceX, de peste o lună, racheta Falcon 9 cu indicativul B1067.5 a fost reinstalată la complexul 39A de la Cape Canaveral, de unde așteaptă lansarea către ISS, scrie Space Alliance.

În vârful sau cargoul Dragon CRS 25, cel care a cauzat și întârzierea după ce o scurgere de combustibil din sistemul RCS de propulsie al cargoului a oprit lansarea, impunând verificarea întregului sistem.

Cargoul Dragon folosește un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate în configurație principal-secundar, pe baza de MMH și NTO (monomethyl hydrazine și nitrogen tetroxide oxidizer).

Motoarele au fost îmbunătățite permanent de SpaceX în ultimii ani, iar astăzi au ajuns să furnizeze în jur de 400 N în vidul din spațiu. Ele sunt restartabile și sunt folosite atât pentru orientare cât și pentru corecții de orbită. În jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normală către ISS și înapoi pe Pământ.

CRS 25 urmează să fie lansat în această noapte la ora 00:44 UTC, va ajunge din urmă stația ISS pe o orbită 418 km x 422 km x 51.6 grade înclinație și va andoca la portul Harmony. Este așteptată atât recuperarea pe barjă a treptei întâi, cât și a celor două calote ale capsule protectoare.

Prognoza meteo pentru Cape Canaveral indică 70% probabilitate de lansare în această noapte, cu ceva nori și posibilitate de ploaie. Dacă nu vom avea din nou o surpriză tehnică de ultim moment, sunt șanse bune ca CRS 25 să zboare în sfârșit.

Misiunea este interesantă pentru noi pentru că în cargo este încărcat și satelitul TUMnanoSAT, construit la Chișinău, de Universitatea Tehnică a Republicii Moldova.
Cargoul celor de la SpaceX îl va transporta până la ISS, de unde astronauții îl vor transfera în modulul japonez Kibo și, folosind brațul robotic, conform unei proceduri standard, îl vor împinge afară în spațiu, într-o lansare foarte lentă.

Chiar dacă TUMnanoSAT nu este o revoluție spațială (discutăm despre un Cubesat construit de o universitate), pentru această parte a Europei lansarea sa este simbolică pentru că pune Republica Moldova într-o cooperare internațională, pe un traiect către Occident, deschizându-i oportunități pentru viitor, potrivit Space Alliance.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău