În subzona Ștefan Vodă a ZEL „Bălți” va fi construită o fabrică cu investiții elvețiene. Noi locuri de muncă

18 Oct. 2021, 12:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Oct. 2021, 12:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania elvețiană „Schoeni” va investi 1,5 milioane de euro în Zona Economică Liberă „Bălți”. Cu acești bani va fi construită o fabrică de procesare a  fructelor și legumelor cu suprafața de 2 mii de metri pătrați, în subzona Ștefan Vodă. Investiția va genera noi locuri de muncă pentru localnici.

Potrivit unui comunicat de presă al ZEL „Bălți”, fabrica va avea o capacitate de producție de 2000 de tone pe an. Pe termen lung, se planifică extinderea capacității de producție și a spațiului de cinci ori – până la 10 mii de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

Scopul principal al proiectului este de a permite micilor producători agricoli din sud-estul țării să transforme producția agricolă primară în produse cu valoare adăugată. Fabrica va fi dotată cu utilaje moderne pentru prelucrarea fructelor și legumelor și va avea o capacitate de producție de 2000 de tone pe an.

În subzonă deja a început construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii. Se preconizează ca aceasta să fie deschisă la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022. Fabrica va începe să proceseze legume (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), pomușoare (zmeură, căpșuni) și fructe (mere, pere). Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca „Schoeni Food”, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE.

La ceremonia de semnare a Acordului de investiții a participat Sergiu Lazarencu, membru al Comisiei parlamentare pentru Economie, buget și finanțe, care a declarat: “Din experiența mea în administrația publică locală, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă fermierii atunci când caută piețe de desfacere. Prin urmare, decizia companiei elvețiene Schoeni de a investi în Republica Moldova trebuie salutată și susținută. Aceasta este prima investiție serioasă în sud-estul țării, care va permite producătorilor agricoli din regiune să își vândă produsele în timp util.”

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO