Inaugurarea Laboratorului Digital la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căușeni

26 Sept. 2023, 13:43
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 13:43 // Uncategorized //  Trifan Stela

Peste o mie de elevi și eleve de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Căușeni au acces la un spațiu modern de învățare și dezvoltare a competențelor digitale. În incinta instituției de învățământ a fost inaugurat un Laborator Digital, dotat cu 20 de calculatoare de ultimă generație, conexiune la internet și spații prietenoase pentru desfășurarea cursurilor în domeniul IT, necesare pentru profesiile viitorului. 

Laboratorul digital este implementat în cadrul programelor  „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea UN Women și Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, oferind un mediu inovator de învățare pentru tineri, atât pentru localnici, cât și pentru copiii refugiaților ucraineni. De asemenea, acesta este deschis altor entuziaști ai tehnologiei, care își propun să creeze proiecte tehnologice și soluții axate pe comunitate.

„Viața fiecăruia dintre noi este influențată de tehnologiile momentului și însăși societatea este modelată de către acestea. Ar fi bine să ținem pasul cu ele. Folosindu-le, ne dăm seama cum putem transforma o idee creativă într-un produs tangibil. Vreau să mulțumesc UN Women, ATIC și Tekwill pentru că au făcut posibilă lansarea Laboratorului Digital, care permite elevilor să creeze produse și servicii noi, cu impact pentru societate.” – Yoichiro Giro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

„Această inițiativă a luat naștere din dorința de a susține femeile și fetele, încurajându-le să învețe și să reușească în domeniul tehnologiilor. În Republica Moldova, doar 21% din lucrătorii din IT sunt femei și doar 5% din studenții  care învață discipline IT sunt fete. Situația din țara vecină, Ucraina, ne-a determinat să dezvoltăm acest proiect, inclusiv pentru copii refugiaților, care vor putea să se conecteze la platformele de educație din țara lor”. – Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Mai mult de 500 de elevi și eleve ai/ale liceului teoretic din Căușeni participă activ la cursurile IT în cadrul inițiativei „Tekwill în fiecare școală”, care includ design grafic, proiectare și dezvoltare web. La evenimentul de deschidere a Laboratorului Digital, aceștia, împreună cu profesorii lor, au prezentat proiectele și produsele tehnologice la care au lucrat în cadrul disciplinelor opționale oferite de program.

„Investițiile în copii și tehnologii reprezintă un pas important în pregătirea pentru schimbările majore de pe piața muncii, care va fi puternic influențată de tehnologie în viitorul apropiat. În acest context, Laboratorul Digital este o oportunitate mult așteptată de elevii pasionați de IT, care își doresc să urmeze și o facultate în domeniu. Pe lângă acestea, Laboratorul Digital oferă acces la tehnologii informaționale pentru cei care nu dispun de un dispozitiv acasă. Suntem mândri să putem oferi astfel de oportunități elevilor noștri și suntem siguri că acestea îi vor pregăti pentru succes într-un viitor conex cu tehnologia.” – Olga Ostaș, directoarea instituției de învățământ „Mihai Eminescu”.

„Zi de zi aștept nerăbdătoare ora de informatică, pentru că acolo pot studia ceea ce îmi place, iar mijloacele care ne sunt oferite în laborator mă inspiră să-mi doresc o carieră în IT și să devin o programatoare de succes, aici, acasă.” – Alina Camescic, elevă în clasa a X-a.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău