Încă o lovitură pentru gigantul gazier al rușilor din Moldova! Bursa de mărfuri a devenit operațională

08 Apr. 2024, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Apr. 2024, 15:43 // Actual //  bani.md

BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI, prin compania sa de la Chișinău -BRM EAST ENERGY, anunță operaționalizarea cu succes a primei platforme electronice destinată achiziționării de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici din  Republica Moldova.

„Prin acest instrument, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înscriși la platforma de tranzacționare”, anunță compania

Primul consumator care a inițiat o tranzacție de cumpărare pe platforma gestionată de BRM în Moldova este SA „CET-Nord” , licitația fiind programată pentru 11.04.2024, ora 14.00.

Operațiunile se vor efectua într-un mod transparent, corect și eficient, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei OTC, prin care toate datele tranzacției sunt făcute publice, inclusiv contractul de furnizare și caietul de sarcini.

Mecanismul de tranzacționare este simplu competitiv, conform procedurii de organizare și funcționare a platformei pieței OTC administrată de societatea Brm East Energy.

Bursa Română de Mărfuri, prin filiala sa – BRM East Energy, își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești.

În dimineața zilei de astăzi, 8 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari anunța că moldova gaz în disperare atacă Energocom. Acest lucru se întâmplă după ce compania națională a ieșit pe piața furnizării gazelor pentru consumători industriali. Recent Energocom a câștigat licitația privind livrarea gazului pentru fabrica de sticlă și în continuare negociază furnizarea metanului către alte întreprinderi mari la prețuri avantajoase. „Extinderea activităților Energocom-ului a stârnit furia companiei afiliate Gazpromului, care în ultimii 2 ani a pierdut atât funcția de furnizor de gaze pentru malul drept al Nistrului, cât și controlul asupra tranzitului.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!