Încă un miliardar din lista Forbes și-a vândut activele din Rusia

31 Oct. 2024, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 15:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul Roman Avdeev, aflat pe locul 108 în clasamentul Forbes din Rusia, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, a anunțat vânzarea ultimului său activ din Rusia.

„Vreau să împărtășesc un eveniment semnificativ din viața mea: astăzi a fost finalizată tranzacția prin care am vândut partea mea din concernul ‘Rossiym’ structurilor lui Sergey Sudarikov. Ca urmare a acestei tranzacții, nu mai am active sau proiecte de afaceri în Rusia”, a scris Avdeev pe pagina sa de Facebook.

Avdeev a menționat că vânzarea unei participații de 62% a fost un „pas logic” care a încheiat parteneriatul său de lungă durată cu Sudarikov, început în 2019 prin semnarea unui memorandum de colaborare strategică. Billionarul a exprimat, de asemenea, încrederea că, sub conducerea lui Sudarikov, concernul va atinge noi culmi.

„Pentru mine, decizia luată îmi va permite să mă concentrez asupra celor dragi, în primul rând asupra copiilor mei, și asupra altor aspecte importante ale vieții mele, care nu sunt legate de afaceri”, a subliniat Avdeev. Totuși, el nu a menționat motivul pentru care a vândut participația în companie sau suma tranzacției.

Concernul „Rossiym” a fost fondat de Avdeev în 2006 și reprezintă un holding de investiții cu principalele sale investiții în sectorul financiar. Principalul său activ este Banca de Credit din Moscova. La sfârșitul anului 2019, Avdeev a convenit asupra unei fuziuni a activelor cu principalul acționar al grupului de investiții „Regiunea”, Sudarikov (avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de dolari). În „Rossiym”, Sudarikov deține în continuare o participație de 31%.

Avdeev are 57 de ani, este căsătorit și are 23 de copii, dintre care 17 sunt adoptați. De-a lungul războiului din Ucraina, averea sa a scăzut de la 1,8 miliarde de dolari în 2021 la 1,2 miliarde de dolari în 2024.

Anterior, cel puțin șapte miliardari au renunțat la cetățenia rusă, printre care se numără: fostul proprietar al Coalco și al Aeroportului Domodedovo, Vasily Anisimov (1,6 miliarde de dolari), fondatorul și principalul acționar al holdingului Freedom, Timur Turlov (2,4 miliarde de dolari), fondatorul companiei de investiții „Troika Dialog”, Ruben Vardanyan (1,3 miliarde de dolari), fondatorul companiei de investiții DST Global, Yuri Milner (7,3 miliarde de dolari), fondatorul Revolut, Nikolai Storonsky (7,1 miliarde de dolari), fondatorul companiei energetice „Areti”, Igor Makarov (2,2 miliarde de dolari), și fondatorul Tinkoff Group, Oleg Tinkov (0,86 miliarde de dolari, evaluat după vânzarea Tinkoff Bank).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală