India – Importurile de petrol din Rusia au scăzut pentru prima dată în ultimele nouă luni

23 Aug. 2023, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2023, 12:36 // Actual //  bani.md

Importurile de ţiţei rusesc în India au înregistrat o scădere pentru prima dată în ultimele nouă luni, în timp ce importurile din Arabia Saudită au atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, în contextul reducerilor de producţie impuse de alianţa OPEC+, potrivit datelor publicate de surse din industrie şi analizate de Reuters.

India, cel de-al treilea cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, a raportat că atât ea, cât şi China, cel mai mare importator global, au redus importurile de ţiţei din Rusia şi Arabia Saudită în luna iulie. Această mișcare a venit în urma creșterii prețurilor ţiţeiului și a deciziilor celor doi mari producători de a diminua producţia și livrările de petrol.

Arabia Saudită a ales să-și reducă producţia cu aproximativ un milion de barili pe zi în perioada iulie-septembrie 2023, în timp ce Rusia a decis să reducă exporturile de ţiţei cu 500,000 de barili pe zi în luna august.

În iulie, importurile totale ale Indiei au scăzut cu 5.2% față de luna iunie, ajungând la 4.4 milioane de barili pe zi. Un factor important a fost și închiderea temporară a unor rafinării pentru lucrări de mentenanță.

Conform datelor, importurile de ţiţei rusesc în India au înregistrat o scădere de 5.7%, ajungând la 1.85 milioane de barili pe zi, în timp ce importurile din Arabia Saudită au înregistrat o scădere semnificativă de 26%, ajungând la 470,000 de barili pe zi.

India importă peste 80% din necesarul său de petrol, ceea ce face să fie sensibilă la orice fluctuații în ceea ce privește furnizorii săi. În luna iulie, Rusia a rămas cel mai important furnizor de petrol al Indiei, urmată de Irak și Arabia Saudită. Aceste schimbări în dinamica importurilor indică impactul deciziilor OPEC+ asupra pieței globale a petrolului și al modului în care acestea pot influența activitățile economice ale țărilor dependente de importurile de petrol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO