Inflația, boala economică care se întinde precum o cangrenă în economia moldovenească. I-a bulversat pe moldoveni

02 Ian. 2022, 18:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2022, 18:35 // Actual //  bani.md

Moldovenii sunt îngrjoraţi de ceea ce se va întâmpla cu preţurile la utilităţi şi la produsele alimentare, în anul care va veni pe fundalul inflației care a atins deja două cifre în anul 2021.

Economistul Veaceslav Ioniță a spus că anul 2021 va intra în istoria Republicii Moldova ca anul prețurilor.

S-au majorat prețurile la tot determinate de factori interni, cât și de inflația de pe plan global. Spre exemplu, în USA în acest an majorarea prețurilor este cea mai mare din ultimii 40 de ani. Creșteri semnificative au avut loc în Marea Britanie, în toată UE și pe tot globul. Dintre țările dezvoltate, doar în Japonia nu a fost afectată de majorarea prețuriloÎn rest, întreg mapamondul este măcinat de creșterea prețurilor. Factorii de bază sunt produsele energetice, produsele alimentare, transportul care scumpește celelalte mărfuri și ca rezultat avem această inflație galopantă care lovește în noi și ca rezultat avem o creștere a prețurilor în Republica Moldova”, a spus Veaceslav Ioniță.

Cea mai mare dramă a creșterii prețurilor, declară expertul, moldovenii au trăit-o în luna octombrie, când a crescut prețul gazelor naturale, până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat, față de 127 dolari preț de import la începutul anului. Creșterea prețurilor de import a determinat și majorarea tarifelor pentru consumatori, de peste 2,4 ori, o majorare fără precedent în istoria țării. Anul 2021, mai declară expertul, cel mai probabil va fi finalizat cu 525 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, față de 115 dolari pentru o mie de metri cubi la sfârșitul anului trecut. „Prețul la gaz, din nefericire pentru noi, va continua să fie ridicat și în anul 2022. Sperăm foarte mult că în a doua jumătate a anului viitor prețul va scădea”, a spus expertul.

Totuși, afirmă analistul economic, lucrurile nu pot fi atât de optimiste cu referire la reducerea prețului gazelor naturale, deoarece  Republica Moldova are nerezolvată problema datoriei istorice de pe malul drept al Nistrului.

Economistul a menționat că în 2021 cel mai probabil inflația anuală în Republica Moldova va fi de 14,5%, poate chiar și mai mare. Și dacă se va întâmpla acest lucru vom avea cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, determinată de creșterea prețurilor la toate produsele energetice și creșterea prețurilor la produsele alimentare. La produsele alimentare, menționează expertul, prețurile cel mai probabil vor crește cu cel puțin 17,5%, poate chiar și mai mult și acest fapt duce din nou la recordul din ultimii 18 ani.

 

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO