Inflația împrăștie norii de deasupra populației! Scumpirile au fost de 4,6% în ianuarie

12 Feb. 2024, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Feb. 2024, 11:09 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna ianuarie 2024 au înregistrat o creștere de 4,6% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Această creștere vine după o majorare semnificativă de 27,3% în luna ianuarie 2023 comparativ cu aceeași lună din 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit datelor, creșterea prețurilor a fost resimțită în toate domeniile, cu alimentele în fruntea scumpirilor. Prețurile la fructe au crescut cu 11,6%, iar cele la legume au înregistrat o majorare de 11%. În contrast, uleiul vegetal a înregistrat cea mai mare scădere, cu 20,5%, urmat de zahăr, care s-a ieftinit cu 5,5%.

În categoria mărfurilor nealimentare, încălțămintea a înregistrat cea mai mare creștere, cu 10%, urmată de confecții, care s-au scumpit cu 5,8%. În schimb, carburanții au înregistrat o scădere de 2,2%.

În ceea ce privește serviciile, transportul de pasageri a fost cel mai afectat de creșterea prețurilor, cu o majorare de 21%, urmat de serviciile de apă și canalizare, care au crescut cu 18,4%. În același timp, gazul natural și energia electrică s-au ieftinit semnificativ, cu 21%, respectiv 14%.

Aceste date ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra puterii de cumpărare a populației și necesitatea unor măsuri de protecție socială și economice pentru a amortiza efectele inflației asupra consumatorilor.

„Rata anuală a inflației va oscila neesențial în jurul țintei de 5,0 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre. Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza cererii externe slabe, finanțării reduse a consumului și a condițiilor monetare restrictive. Recolta bogată din 2023 și impulsul fiscal pozitiv, începând cu trimestrul II 2025, vor atenua descreșterea cererii agregate”, se arată în estimările Băncii Naționale a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:26 // Actual //  Lupu Eduard

China a cumpărat peste 20 de nave încărcate cu cereale furajere de pe piaţa internaţională în ultimele două săptămâni, cel mai mare importator mondial profitând de scăderea cotaţiilor la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea tranzacţiilor, China a cumpărat cantităţi mari de porumb, sorg şi orz din partea mai multor furnizori, inclusiv Ucraina şi SUA. Ar fi vorba de achiziţii de peste 1,2 milioane de tone de cereale, având în vedere că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale.

Acest val de achiziţii vine într-un moment în care preţurile cresc în China dar cotaţiile de referinţă la porumb la bursa de la Chicago au atins cel mai scăzut nivel de după 2020, afectate de livrările mari din partea unor importanţi exportatori, precum Brazilia şi SUA. Această adâncire a decalajului dintre preţurile de pe piaţa locală şi cele de la nivel internaţional au făcut achiziţiile din străinătate şi mai atractive.

Sursele au dezvăluit că printre achiziţiile Chinei se numără cel puţin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina, care urmează a fi livrate începând din martie şi până în luna mai, cel puţin cinci nave cu sorg din SUA şi şase nave încărcate cu orz cu livrarea în aceiaşi perioadă.

Preţurile la cereale pe piaţa din China au crescut pe măsură ce autorităţile de la Beijing au decis să urgenteze procesul de acumulare de cereale pentru rezerva de stat, în ideea de a susţine piaţa până la plantarea noii recolte. Achiziţiile statului au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creşterii animalelor, unde crescătorii de porci au înregistrat pierderi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău