Inflația împrăștie norii de deasupra populației! Scumpirile au fost de 4,6% în ianuarie

12 Feb. 2024, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Feb. 2024, 11:09 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna ianuarie 2024 au înregistrat o creștere de 4,6% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Această creștere vine după o majorare semnificativă de 27,3% în luna ianuarie 2023 comparativ cu aceeași lună din 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit datelor, creșterea prețurilor a fost resimțită în toate domeniile, cu alimentele în fruntea scumpirilor. Prețurile la fructe au crescut cu 11,6%, iar cele la legume au înregistrat o majorare de 11%. În contrast, uleiul vegetal a înregistrat cea mai mare scădere, cu 20,5%, urmat de zahăr, care s-a ieftinit cu 5,5%.

În categoria mărfurilor nealimentare, încălțămintea a înregistrat cea mai mare creștere, cu 10%, urmată de confecții, care s-au scumpit cu 5,8%. În schimb, carburanții au înregistrat o scădere de 2,2%.

În ceea ce privește serviciile, transportul de pasageri a fost cel mai afectat de creșterea prețurilor, cu o majorare de 21%, urmat de serviciile de apă și canalizare, care au crescut cu 18,4%. În același timp, gazul natural și energia electrică s-au ieftinit semnificativ, cu 21%, respectiv 14%.

Aceste date ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra puterii de cumpărare a populației și necesitatea unor măsuri de protecție socială și economice pentru a amortiza efectele inflației asupra consumatorilor.

„Rata anuală a inflației va oscila neesențial în jurul țintei de 5,0 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre. Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza cererii externe slabe, finanțării reduse a consumului și a condițiilor monetare restrictive. Recolta bogată din 2023 și impulsul fiscal pozitiv, începând cu trimestrul II 2025, vor atenua descreșterea cererii agregate”, se arată în estimările Băncii Naționale a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău