OpenAI pregătește o mișcare revoluționară. Cipurile, parte din viețile oamenilor

11 Feb. 2024, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Feb. 2024, 10:16 // Actual //  Lupu Eduard
Directorul OpenAI are planuri mărețe pentru următorii ani. Acesta vrea să coordoneze o reformă în sfera industriei semiconductoarelor. Pentru o astfel de mișcare, peste 7 mii de miliarde de dolari ar urma să fie investiți.

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, vrea să producă o reformă în industria globală a semiconductorilor.  Pentru această inițiativă, afaceristul trebuie să strângă un buget de peste 7 mii de miliarde de dolari.

CEO-ul AI, investiție în industria cipurilor

Altman a ridicat de mai multe ori problema cererii şi ofertei de cipuri care au la bază Inteligența Artificială.  Directorul OpenAI spune că acestea ar fi dorite de majoritatea giganților din industrie, însă momentan piața este limitată. De altfel, Altman a subliniat că lipsa acestor dispozitive afectează dezvoltarea OpenAI.

Odată cu proiectul său, capacitatea globală de construire a cipurilor ar putea crește semnificativ. Pentru a implementa o astfel de inițiativă revoluționară, afaceristul negociază deja  cu diferiţi investitori. Printre aceștia se numără și guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Lipsa cipurilor limitează dezvoltarea AI

Pentru a-și pune planul în aplicare, Altman ar putea avea nevoie să strângă între 5 şi 7 mii de miliarde de dolari. Șeful OpenAI a postat un mesaj pe rețelele de socializare, referitor la acest aspect.

„Lumea are nevoie de mai multă infrastructură de AI – capacitate fabuloasă, energie, centre de date etc. – decât oamenii plănuiesc să construiască în prezent. ”, a scris acesta.

De altfel, Altman consideră că investiția în domeniul semiconductorilor se va reflecta și în competitivitatea economică.

„Construirea unei infrastructuri de AI la scară masivă şi a unui lanţ de aprovizionare rezistent este crucială pentru competitivitatea economică. ”,  a adăugat afaceristul.

Șeful OpenAI a mai investit în acest sector

Altman nu este deloc străin de acest sector. Pe lângă Inteligența Artificială, acesta a mai făcut investiții în semiconductori, însă acestea nu au atins rezultatele dorite.

De altfel, înainte de a fi scos de la conducerea Open AI, pentru o perioadă determinată, afaceristul se afla în discuții cu alți investitori pentru a deschide o companie de cipuri. Firma urma să aibă numele de cod ”Tigris” și să fie un puternic jucător pe piață, concurând cu Nvidia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:06 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Gazprom, asul din mâneca lui Vladimir Putin, pentru mopolul energetic a raportat vânzări record de gaze în China la final de 2023. Dar laudele preşedintelui rus, trâmbiţate cu mândrie de presa de stat, n-au făcut decât să ascundă criza cu care se confruntă gigantul energetic, care trebuie acum să se confrunte cu pierderea Europei, cea mai mare piaţă a Gazprom, după invazia rusă în Ucraina, scrie Financial Times.

Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Rusia, controlată de stat, au prezis chiar că rezultatele companiei pentru întregul an 2023 vor arăta că aceasta a încetat să mai fie profitabilă şi că pierderile nete ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari până în 2025.

„Gazprom înţelege că nu va mai avea niciodată o poziţie la fel de bună în Europa şi trebui să accepte pur şi simplu acest fapt. Singura cale de urmată acum este să caute surse de venit relativ mai mici şi să le dezvolte treptat, adunând firimituri” a declarat Marcel Salikhov, directorul Institutului pentru Energie şi Finanţe.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune de stat Rossiya 1, Putin a recunoscut că Rusia a încasat sume serioase mai ales din exportul de energie, dar a negat că ruperea de Europa ar fi cauzat probleme Gazprom.

„Poate că a fost mai profitbail înainte, dar, pe de altă parte, cu cât depindem mai puţin de energie, cu atât mai bine, pentru că partea non-energatică a companiei noastre este în creştere”, a declarat Vladimir Putin.

Deşi Moscova a decis la începutul războiului să reducă livrările de gaze către Europa, o măsură care iniţial a crescut preţurile suficient de mult pentru a compensa scăderea exporturilor, efectul a fost de scurtă durată.

Câştigurile dinainte de taxe au atins un nivel record de 49,7 miliarde de dolari în prima jumătate a lui 2022, dar au scăzut cu 40% un an mai tîrziu, în timp ce profiturile s-au prăbuşit puternic.

UE s-a dovedit a fi mai pricepută în a se aproviziona cu gaze alternative decât credeau mulţi că este posibil – cota Rusiei din importurile de gaze ale blocului a scăzut de la peste 40% în 2021 la 8% anul trecut, potrivit datelor UE – în timp ce preţurile s-au prăbuşit de la vârfurile înregistrate în primele zile ale războiului. UE îşi propune să elimine toate importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Duminică, Putin a declarat că Rusia a făcut faţă cu bine după ce Europa a încetat să-i mai cumpere gazul, explorând rute alternative şi concentrându-se pe propriile eforturi de aprovizionare. Dar, în realitate, acestea nu reprezintă un înlocuitor pentru nevoile UE.

Ţinând cont că gigantul energetic a pierdut Europa, Gazprom a încercat să găsească noi cumpărători, dar acordurile sale din Asia Centrală şi creşterile minore de aprovizionare către China şi Turcia vor compensa doar între 5% şi 10% din piaţa europeană pierdută, potrivit lui Salikhov.

Realizarea oricărei schimbări substanţiale în acest scenariu va necesita investiţii enorme în conducte şi alte infrastructuri pentru a deservi noi pieţe, precum şi implicarea partenerilor externi care nu se grăbesc să se implice în acest pariu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău