Inflaţia revine spectaculos în Marea Britanie

22 Mart. 2023, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2023, 16:12 // Actual //  MD Bani

Inflaţia din Marea Britanie a accelerat în mod neaşteptat în luna februarie, ceea ce sporeşte aşteptările ca Banca Angliei să majoreze din nou ratele dobânzilor în cadrul şedinţei de joi, raportează Financial Times.

Potrivit informațiilor, rata anuală a inflaţiei a crescut la 10,4% în februarie. Aceasta a crescut de la 10,1% în ianuarie şi a fost mai mare decât prognoza de 9,9% făcută de BoE şi de economiştii chestionaţi de Reuters.

Comparativ cu luna precedentă, preţurile au crescut cu 1,1%, aproape dublu faţă de creşterea de 0,6% prognozată de analişti.

În urma creşterii neaşteptate a inflaţiei, investitorii au pariat că BoE va majora dobânzile cu 0,25 puncte procentuale în această săptămână, existând o mică şansă ca majorarea să fie mai mare de jumătate de punct. Înainte de publicarea datelor, pieţele erau împărţite în mod egal între a paria pe o creştere de un sfert de punct şi o stagnare a costurilor de împrumut în urma şedinţei de joi.

Lira sterlină a urcat cu 0,5% faţă de dolar după raportul privind inflaţia, tranzacţionându-se la 1,227 dolari. Lira sterlină a crescut cu 1,9% în această lună. Faţă de euro, moneda britanică a crescut cu 0,5%, tranzacţionându-se la 1,139 euro. A crescut cu 0,8% în acest an faţă de moneda unică.

Economistul-şef al ONS, Grant Fitzner, a declarat că inflaţia „a crescut semnificativ în februarie, în principal din cauza creşterii preţurilor la alcool în baruri şi restaurante”, în urma reducerilor din ianuarie.

Preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au accelerat la 18,2%, cel mai ridicat ritm din ultimii 45 de ani. ONS a raportat creşteri pentru unele produse vegetale, deoarece costurile ridicate ale energiei şi vremea rea din unele părţi ale Europei au dus la penurie şi raţionalizare.

Inflaţia de bază, care elimină preţurile volatile la alimente, energie, alcool şi tutun, a crescut, de asemenea, brusc la 6,2% în februarie, faţă de 5,8% în luna precedentă. Acest lucru a depăşit aşteptările economiştilor privind o încetinire la 5,7%.

Kitty Ussher, economist şef la Institute of Directors, a declarat că mediul febril din sectorul bancar a sugerat băncilor centrale să ia o pauză înainte de a majora în continuare ratele.

Inflaţia preţurilor la alimente afectează cele mai sărace gospodării, deoarece reprezintă o proporţie mai mare din cheltuielile acestora.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău