INFOGRAFICE Havuz pietonal și drumuri reparate – Centrul municipiului Ungheni se renovează! Cum decurg lucrările

19 Aug. 2021, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 15:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Locuitorii municipiului Ungheni vor avea mai multe motive pentru a vizita centrul orașului – acesta devine mai modern, Piața Independenței va deveni pietonală, iar drumurile vor fi reparate. De asemenea, va fi construit un havuz pietonal cu show de muzică și lumini.  Centrul municipiului Ungheni s-a transformat într-un mare șantier de construcții. Mai multe proiecte de infrastructură sunt realizate în paralel în centrul orașului datorită asistenței financiare a Uniunii Europene. Investiția, în valoare totală de 1.375.400 euro, este realizată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Piaţa Independenţei devine pietonală

Piața Independenței, locul în care sunt organizate cele mai importante evenimente din regiune, se modernizează și devine pietonală. Suprafața totală de 4.082 m2 va fi pavată și dotată cu mobilier urban modern. Vor fi plantați arbori, arbuști, creat un sistem nou de iluminare generală și decorativă, montate bănci de recreere cu design personalizat. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziție și o mini-stație de deservire și reparație a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor. Punctul de atracție va deveni havuzul pietonal de 621 m2 – de tip uscat cu show de lumini și muzică – care va fi construit în Piața Independenței.

„Mă bucur că centrul municipiului Ungheni va deveni un spaţiu prietenos oamenilor, un loc de atracție atât pentru ungheneni, cât și pentru cei ce vizitează Ungheniul. Suntem recunoscători Uniunii Europene, Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pentru suportul acordat în modernizarea Pieței Independenței și reabilitarea străzii centrale. Cu siguranță, de acum încolo Ungheniul va avea o altă față grație acestui suport, iar unghenenii vor avea încă un motiv de mândrie. Ceea ce se realizează azi la Ungheni este un exemplu elocvent de colaborare cu Uniunea Europeană, partenerul nostru de nădejde“, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Străzi asfaltate, luminate şi dotate cu marcaje rutiere rezistente în timp

Un alt proiect de infrastructură aflat în plină desfășurare în mun. Ungheni vizează reabilitarea străzii Naționale și amenajarea parcărilor adiacente. Amintim că în 2020 pe această stradă a fost construit un nou apeduct cu o lungime de 1.600 metri. Ca etapă ulterioară a lucrărilor subterane, acum au loc lucrări terestre, de asfaltare a str. Naţională. Astfel, 21.280 m2 de străzi şi trotuare vor fi asfaltate, 3.292 metri borduri vor fi montate şi 230 locuri de parcare create. Va fi construit un sistem de evacuare a apelor pe segmentele lipsă și va fi reparat cel existent. Noile marcaje rutiere vor fi aplicate din material termoplastic rezistent la intemperii. 18 treceri pietonale de pe str. Naţională vor fi supraluminate pentru a spori vizibilitatea participanţilor la trafic şi a reduce astfel riscul accidentelor rutiere. De asemenea, o suprafaţă de peste 650 m2 va fi amenajată cu gazon verde.

Strada Naţională este strada principală a mun. Ungheni și una dintre cele mai lungi din oraș. Aici sunt amplasate cele mai multe instituții publice, organizații ce prestează servicii cetățenilor și activează cei mai mulți agenți economici din oraș.

Investiția UE în aceste proiecte este de 1.168.546 euro, a Primăriei mun. Ungheni – 116.854 euro și PNUD – 90.000 euro.

Cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, promovăm un concept extins de modernizare a centrului administrativ, istoric și cultural al municipiului Ungheni. Ne propunem transformarea centrului regiunii-cheie într-un spațiu modern, multifuncțional, prietenos oamenilor și, nu în ultimul rând, mediului. Noile investiții vor ajuta mun. Ungheni să se dezvolte și să devină atrăgător pentru investitori și turiști“, susţine Alexandru Pelivan, managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-chieie.

Reconstrucţia Pieţei Independenţei şi renovarea infrastructurii rutiere pe str. Naţională sunt noi  activităţi de modernizare a centrului municipiului Ungheni demarate de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, cu asistența financiară a Uniunii Europene. Procesul de modernizare este unul participativ, oamenii venind cu idei de transformare a centrului oraşului lor. Amintim că reconstrucția străzii Națională (renovarea rețelei de apeduct, trotuarelor; amenajarea spațiilor verzi, mobilierului urban, pistelor pentru bicicliști) şi transformarea Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice se regăsesc în top trei idei de modernizare a mun. Ungheni propuse şi votate de ungheneni în cadrul concursului „UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European”, desfăşurat în 2020.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală