Înghesuială în Consiliul de supraveghere al BNM! Printre candidați, un fost premier și un șef de la CNPF

17 Iul. 2023, 11:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
17 Iul. 2023, 11:43 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Parlamentul a lansat concursul public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 17 candidați s-au înscris pentru cele 4 funcții în cadrul consiliului. Celor patru membri nesalariați Alexandru Pelin, Dumitru Ursu, Vadim Enicov și Valeriu Iașan le expiră mandatele în data 25 iulie.

Printre cei care s-au înscris în concurs sunt fostul premier Natalia Gavrilița, vicepreședintele de la CNPF, Vitalie Lemne, directorul centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, fosta de șefă de la fisc, Rozalina Albu, dar și cei patru candidați cărora le expiră mandatul.

Consiliul de Supraveghere al Băncii Naționale este formai din şapte membri, din care trei sunt şi membrii Comitetului de Conducere

Aceştia sunt guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, care este şi președinte al Consiliului de supraveghere; Vladimir Munteanu, vicepreședinte al Consiliului de supraveghere și prim-viceguvernator al BNM şi Tatiana Ivanicichina, membru al Consiliului de supraveghere şi viceguvernator al BNM.

Alţi patru membri ai Consiliului de supraveghere nu sunt salariaţi ai BNM, dar sunt plătiţi de BNM pentru exercitarea acestor funcţii: Dumitru Ursu, Alexandru Pelin, Valeriu Iaşan şi Vadim Enicov.

Mandatele celor patru expiră la finele lunii iulie, ei fiind numiți de Parlament în anul 2016 pentru o perioadă de şapte ani.

Potrivit anunțului Parlamentului, candidatul trebuie să întrunească următoarele cerinţe: să deţină cetăţenia Republicii Moldova; să aibă studii superioare; să se bucure de o bună reputație; să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate;

să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației prevăzute la art.7 alin.(2) lit.a) din Legea privind evaluarea integrității instituționale; să aibă o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii; să aibă capacitatea deplină de exercițiu; să nu fi îndeplinit vârsta necesară dreptului la pensie pentru limita de vârstă; să fie apt, din punct de vedere al stării sănătății, pentru exercitarea funcției publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul continuă „în tăcere” planul de distrugere a sectorului agro-industrial, susține Asociația Forța Fermierilor, care condamnă proiectul de lege privind instituțiile publice adoptat de Executiv pe 14 mai. Documentul, aflat astăzi pe masa comisiei parlamentare de profil după votul în primă lectură, prevede transformarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) într-o entitate comercială de micro-finanțare și desființarea altor organisme de sprijin economic, precum ODA, Agenția de Investiții și Oficiul Național al Viei și Vinului, se arată în mesajul Forției Fermierilor adresdat Guvernului, Președinției și Parlamentului.

Potrivit Asociației, ADMA este „singura instituție financiară publică” care oferă programe accesibile pentru micii și mijlociii fermieri, prin condiții preferențiale — TVA 0 %, costuri reduse și finanțare fără garanții bancare suplimentare. „Lichidarea agenției va scoate definitiv de pe piață agricultorii care nu au acces la creditele tradiționale”, se arată în mesaj.

Forța Fermierilor citează datele Biroului Național de Statistică, care arată un declin agricol prelungit, și balanța comercială pe primul trimestru al anului, unde importurile de produse agro-alimentare au depășit exporturile. Asociația califică reorganizarea ca „un pas spre falimentul sectorului”, comparând situația cu România, unde o instituție similară — AFIR — funcționează cu succes.

Dacă Parlamentul aprobă proiectul fără amendamente care să mențină ADMA, organizația „își rezervă dreptul” de a declanșa proteste la nivel național. Până la închiderea ediției, Guvernul nu a comentat acuzațiile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO